Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Zmywarki i wyparzarki gastronomiczne - jakie wybrać? /

zmywarka przemysłowa i wyparzarka gastronomiczna

Zmywalnia – miejsce, do którego trafiają posortowane resztki, garnki, brudna porcelana, szkło, bemary, przybory kuchenne oraz sztućce. Choć traktowana po macoszemu, jest w równym stopniu ważna co kuchnia i zaplecze kelnerskie. Wszystkie one działają na zasadzie naczyń połączonych, wzajemnie na siebie oddziałując. Wyposażenie zmywalni: zmywarki i wyparzarki przemysłowe są niezastąpione nie tylko w restauracji, ale w każdym punkcie świadczącym usługi gastronomiczne.

Energooszczędna i uniwersalna zmywarka znajduje się na szczycie listy wyposażenia każdej restauracji, baru, stołówki w szkole, przedszkolu i żłobka oraz wielu innych instytucji. Wszystkie poszukują swojej zmywarki do gastronomii, ponieważ tylko ona będzie w stanie zapewnić dobre efekty pracy w krótkim czasie. Spośród wielu modeli w szerokiej rozpiętości cenowej z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Wyposażenie i zasady działania zmywalni

Zmywalnię dzielimy na strefę czystą oraz brudną. Po jednej stronie dostarczane są brudne naczynia, z drugiej wychodzą umyte, suche i gotowe do ponownego wykorzystania. W zmywalni powinny się znaleźć następujące elementy wyposażenia:

  • okienko podawcze/stół sortowniczy lub wózek na brudne naczynia

  • stół z otworem na resztki

  • duży zlew (jedno/dwukomorowy)

  • blat roboczy

  • wózek na czyste naczynia/szafka na naczynia

Tuż przy zlewie montuje się zmywarkę i wyparzarkę, czyli dwa niezbędne urządzenia dbające o czystość i higienę naczyń. Dlaczego potrzebujemy zmywarki i wyparzarki gastronomicznej? Zmywarka zmywa tłuszcz oraz zabrudzenia widoczne gołym okiem. Używa do tego specjalnych płynów, które osiadają na czyszczonej powierzchni. Wyparzarka pozbywa się resztek detergentu a dzięki wysokiej temperaturze pozbywa się większości drobnoustrojów, które mogłyby spowodować chorobę. Dlatego tak ważne jest oddzielenie czystych i brudnych naczyń oraz wykorzystanie w pracy zarówno zmywarki jak i wyparzarki.

Zasada działania zmywarek gastronomicznych

Zmywarka gastronomiczna potrzebuje czasu na włączenie, pobranie i podgrzanie wody oraz detergentów. Cały proces może trwać od kilku do kilkunastu minut w zależności od mocy urządzenia. Cykl mycia odbywa się w dwóch etapach: pierwszy myje naczynia z płynem, następnie wyparza je strumieniem gorącej wody z nabłyszczaczem. Wszystko odbywa się w ciągu zaledwie kilku minut a naczynia są gotowe do wyjęcia. Obecnie większość zmywarek profesjonalnych jest wyposażonych jest  w funkcję wyparzania, dlatego nie musisz kupować oddzielnych urządzeń i postawić na jedną zmywarko-wyparzarkę, która zajmie się myciem, nabłyszczaniem i wyparzaniem. Ważne jest jednak, aby upewnić się przed zakupem, czy na pewno mamy do czynienia z urządzeniem 2 w 1.

Jak używać zmywarko-wyparzarki?

Zmywarko-wyparzarki są urządzeniami o dużej mocy, które poradzą sobie z nawet silnymi zabrudzeniami, ale ogólna zasada nakazuje, aby do środka trafiały naczynia uprzednio obmyte. To istotne z kilku powodów:

  • nagromadzony tłuszcz może osiadać na naczyniach i mniej doczyszczać z każdym kolejnym cyklem

  • resztki jedzenia mogą zapchać filtr wewnętrzny – taką zmywarkę trzeba wtedy rozkręcić i wyjąć resztki

  • musimy spuszczać brudną wodę i ponownie ją napełniać, co jest stratą czasu oraz energii

Dlatego ważnym miejscem na zmywalni jest pojemny zlew, w którym zmieszczą się duże garnki, blachy i GNy pełne sztućców, które oczyszczamy z jedzenia, moczymy, myjemy z płynem do mycia naczyń, płuczemy pod bieżącą wodą i dopiero wtedy wstawimy na program mycia w zmywarce.

Rodzaje zmywarek do gastronomii:

  • zmywarka uniwersalna/zmywarko-wyparzarka – odpowiednia do zastawy stołowej i szkła; posiada różne programy pracy; występuje w kilku wersjach, najbardziej popularne to:

    • zmywarki podblatowe – umieszczane pod blatem, ale nie zabudowywane, aby umożliwić do nich szybki dostęp w razie awarii i dla zachowania higieny;

    • zmywarki kapturowe – dość wysokie urządzenia, do których zmieścisz większe gabaryty

Często na wyposażeniu jednego lokalu znajdują się zarówno zmywarki podblatowe i kapturowe. Ze swojej wyparzarki korzysta chociażby bar, który może we własnym zakresie częściowo uzupełniać braki czystego szkła. Do zaspokojenia największych potrzeb służą zmywarki tunelowe.

Jeśli w naszej gastronomii wykorzystujemy bardzo duże ilości szkła - jak chociażby w barach czy kawiarniach, gdzie głównie przygotowuje się rozmaite napoje i serwuje drobne przekąski została stworzona specjalna zmywarka do szkła. 

Akcesoria do zmywarki

Podłączenia i wyregulowania zmywarki dokonuje tylko pracownik serwisu technicznego. On także będzie odpowiedzialny za wszelkie naprawy jako osoba z uprawnieniami energetycznymi. Do zmywarki musi być podłączony pojemnik z płynem, którego napełnienie sygnalizuje kontrolka lub komenda na monitorze. Brudne artykuły umieszczamy na odpowiednich koszach – te o zagęszczonym splocie będą odpowiedniejsze do drobnych naczyń lub nawet sztućców, z kolei te o większym splocie idealnie nadadzą się do talerzy obiadowych czy nawet półmisków.

Przed zamknięciem komory sprawdzamy czy temperatura wody jest na odpowiednim poziomie (sygnalizacja lampki). Po skończonym myciu uchylamy drzwi dla wypuszczenia pary, dopiero później wyjmujemy kosz i odstawiamy do wyschnięcia. Decydując się na nową zmywarkę warto przemyśleć zakup zmiękczacza do wody, który zadba o kanały wodne i bojler zmywarki nie dopuszczając do powstania kamienia kotłowego – osadu będącego przyczyną awarii zmywarek. Właściwe użytkowanie zmywarek gastronomicznych wpływa na długie i efektywne funkcjonowanie urządzenia. Z właściwym serwisem i odpowiednimi akcesoriami posłużą przez wiele lat, a Ty zapomnisz o problemie ze zmywaniem.

Zapraszamy wszystkich chętnych do skorzystania z naszej bogatej oferty. Posiadamy nie tylko wymienione wyżej zmywarki i wyparzarki gastronomiczne, ale przede wszystkim wszelkie inne niezbędne akcesoria do zmywarek: środki chemiczne, dozowniki, kosze oraz podstawy pod zmywarki, filtry oraz zmiękczacze do wody, pojemniki na sztućce. Zachęcamy do zakupów za pośrednictwem naszej strony internetowej lub stacjonarnie. 

Beata

Leave a Comment