Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Urządzenia do obróbki termicznej w gastronomii – profesjonalne wyposażenie do każdego lokalu /

urządzenia do obróbki termicznej w gastronomii

Dla każdego właściciela lokalu gastronomicznego oczywiste jest, że urządzenia do obróbki termicznej to niezbędny element wyposażenia profesjonalnej kuchni. Tak naprawdę to właśnie sposób obróbki termicznej ma kluczowy wpływ na smak i aromat potrawy. Dlatego też bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na urządzenia, w które wyposażymy nasz lokal – może to być jednak trudne zadanie, biorąc pod uwagę bardzo szeroki wybór takiego sprzętu. Jeżeli marzysz o zakupie odpowiednich urządzeń do obróbki termicznej do swojego lokalu – koniecznie przeczytaj nasz mini poradnik. Przedstawiamy w nim urządzenia, które pozwolą nie tylko na wyciągnięcie z serwowanych dań najlepszego smaku i aromatu, ale również zwiększą wydajność Twojej kuchni.

Profesjonalne urządzenia do obróbki termicznej – jaki mamy wybór?

Bez obróbki termicznej danie nie ma szans na uzyskanie swojego charakterystycznego i znanego smaku. Zatem bez takich urządzeń lokal gastronomiczny nie mógłby w ogóle funkcjonować. W zależności od wielkości kuchni, serwowanych dań czy w końcu rodzaju lokalu gastronomicznego, wybór optymalnych urządzeń będzie inny. Kolejną kwestią jest oczywiście budżet – na szczęście wybór różnych modeli jest tak duży, że nawet jeżeli nie chcesz wydawać majątku na taki sprzęt, z pewnością znajdziesz coś, co będzie w 100% dla Ciebie zadowalające.

Kuchnie gastronomiczne, piece do pizzy, piece konwekcyjno-parowe, naleśnikarki czy salamandry – to tylko kilka przykładowych rodzajów tego typu urządzeń. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, a mówiąc ściśle – w konkretnych modelach. Jeżeli planujesz zakup np. pieca konwekcyjnego, konieczne będzie dokładne rozeznanie w temacie, ponieważ poszczególne modele znacznie różnią się od siebie, a po zakupie w ciemno może okazać się, że akurat w Twojej kuchni urządzenie nie spełnia stawianych mu oczekiwań.

Piece konwekcyjne do gastronomii

Piec konwekcyjny to sprzęt, który bez wątpienia powinien stanowić wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni. Pozwala on na uzyskanie jak najlepszego efektu pieczenia potraw – zapewnia on stałą cyrkulację gorącego powietrza. Dzięki temu dania pieczone są równomiernie, a cały proces przebiega bardzo szybko. Ponadto piec konwekcyjno-parowy umożliwia gotowanie na parze, regenerację potraw, smażenie, grillowanie czy duszenie. Tak duża ilość funkcji w jednym urządzeniu sprawia, że zakup pieca pozwala nam zaoszczędzić w kuchni sporo miejsca – jest to sprzęt, który łączy w sobie wiele możliwości, może zastąpić wiele urządzeń.

Przy wyborze pieca, warto zwrócić uwagę na jego wielkość, ponieważ poszczególne modele różnią się od siebie wymiarami, i to w ogromnym stopniu. Na rynku mamy tyle dostępnych opcji, że zarówno właściciel bardzo małego lokalu, jak i dużej restauracji znajdą urządzenie spełniające ich potrzeby. Warto również przemyśleć, do jakich czynności głównie będzie służył piec. Jeżeli mowa tylko o pieczeniu – wystarczy standardowy piec konwekcyjny. Jeżeli potrzebujesz bardziej zaawansowanego urządzenia, które będzie posiadało więcej funkcji, postaw na piec konwekcyjno-parowy.

Gastronomiczny piec konwekcyjno-parowy

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które oprócz poziomej cyrkulacji powietrza i równomiernego opiekania, oferuje jeszcze jedną bardzo praktyczną funkcję – funkcję pary. Wydawałoby się, że taka opcja nie wnosi zbyt dużo do całego procesu pieczenia, jednak w praktyce okazuje się, że jest właśnie na odwrót. Wszelkie przygotowywane w ten sposób dania stają się bardziej soczyste, aromatyczne, jędrne, a cały proces jest znacznie przyspieszony. Poza tym taki piec to również ogromna ilość możliwości – gotowanie na parze, blanszowanie, a nawet rozmrażanie i kombinowana obróbka termiczna. Ponadto potrawy przygotowywane w ten sposób są o wiele zdrowsze, możliwe jest efektywne pieczenie w niskich temperaturach. Taki piec umożliwia przygotowanie kilku potraw jednocześnie, ponieważ zapachy się nie przenikają (opcja ta dotyczy dań, które wymagają takiego samego poziomu wilgotności).

piec konwekcyjno-parowy

Piece konwekcyjne – na jakie modele warto zwrócić uwagę?

Jeżeli poszukujesz pieca konwekcyjnego z naparowaniem, zwróć uwagę na urządzenia marki KROMET. Producent oferuje naprawdę wszechstronny sprzęt, zapewniający wygodę użytkowania, praktyczność oraz dużą ilość funkcji. Co istotne, do produkcji tych pieców wykorzystano najwyższej jakości stal nierdzewną, dzięki czemu możesz być pewien, że urządzenie będzie bardzo wytrzymałe. Taki piec sprawdzi się w restauracjach, hotelach, barach, stołówkach, sklepach, marketach itp. Model 000.PK-10 charakteryzuje się dużą mocą, pojemnością i zapewnia doskonałe rezultaty we wszystkich rodzajach obróbki termicznej – od pieczenia, smażenia, grillowania do duszenia i gotowania. Jeżeli nie zależy Ci na funkcji pary – postaw na urządzenia marki Roller Grill. Posiadają one funkcje kwarcowego salamandra, wentylowanego pieca do ciast i rozmrażania. Dobrym rozwiązaniem będzie również wybór pieca konwekcyjnego marki UNOX, np. modelu Domenica.

Profesjonalne kuchnie gastronomiczne

Kuchnie gastronomiczne to podstawowy element wyposażenia profesjonalnej kuchni. Branża gastronomiczna jest bardzo zmienna, wymagająca ciągłych ulepszeń i wprowadzania nowych rozwiązań. Dlatego właściciele restauracji i innych podobnych lokali zawsze muszą stawiać na urządzenia, które ułatwią pracę kucharzom i pozwalają na bardziej wydajną, efektywną pracę. Muszą to być urządzenia wszechstronne i uniwersalne. Bez odpowiedniego wyposażenia bardzo łatwo o wyprzedzenie nas przez konkurencję.

Dlatego wybierając kuchnię gastronomiczną, należy zwracać uwagę na jakość jej wykonania, energooszczędność i praktyczność. W kuchni ważne jest również bezpieczeństwo i utrzymanie perfekcyjnej czystości. Dlatego dobry sprzęt gastronomiczny powinien być wykonany z m.in. stali nierdzewnej. Jest to materiał, który pozwala na idealną higienę, jest trwały i praktyczny. Dlatego też czołowi producenci sprzętu gastronomicznego i akcesoriów najczęściej używają właśnie takiej stali do produkcji swoich urządzeń.

gastronomiczne kuchnie elektryczne

Podczas wyboru odpowiedniej kuchni gastronomicznej koniecznie musimy wziąć pod uwagę rodzaj urządzenia – czy będzie to kuchnia gazowa, czy też elektryczna. Obydwa rozwiązania mają swoje wady i zalety. Tutaj oczywiście dużo zależy od naszych możliwości oraz osobistych preferencji, jednak warto mieć na uwadze koszty eksploatacji. Otóż urządzenia gazowe charakteryzują się mniejszym poborem energii, ponadto gaz jest tańszy od energii elektrycznej. Jednak kuchnie elektryczne są bezpieczniejsze, nie wymagają dużej przestrzeni, nie powodują wydzielania się spalin, są łatwe w utrzymaniu czystości. Wadą kuchni gazowych jest przestrzeń, jaka jest potrzebna, aby lokal mógł spełnić warunki techniczne, utrudnione czyszczenie czy powstawanie spalin, które mogą osiadać na różnych powierzchniach.

Jaka kuchnia gastronomiczna sprawdzi się w Twoim lokalu?

Jeżeli planujesz zakup kuchni gastronomicznej elektrycznej – zwróć uwagę na urządzenia marki Stalgast oraz marki Kromet. Jest to sprzęt wysokiej klasy, wykonany z trwałych materiałów, które są również bardzo praktyczne w użytkowaniu. W zależności od potrzeb i dostępnego miejsca możesz wybierać spośród różnych rozmiarów urządzeń. Kuchnia elektryczna 6-płytowa marki Stalgast została wyposażona w szybkogrzejne płyty żeliwne o mocy 2,6 kW z możliwością regulacji poziomu mocy (sześć poziomów). Jest to bardzo praktyczny sprzęt, który wytrzyma próbę czasu i zapewni maksymalny komfort użytkowania.

Poszukujesz kuchni gazowej klasy premium? Koniecznie zwróć uwagę na kuchnię gazową 4-palnikową z piekarnikiem elektrycznym marki Kromet. Jest to zaawansowane urządzenie do obróbki termicznej potraw, które pozwala zarówno na pieczenie, jak i na podgrzewanie oraz utrzymywanie optymalnej temperatury. Piekarnik elektryczny został wyposażony w wielostopniowe nastawne regulatory, które pozwalają na przygotowanie posiłków zgodnie z przepisem. Możliwe jest tutaj przygotowanie potraw na trzech poziomach, a komora przystosowana jest do blach GN 2/1. Ponadto kuchnia posiada elektryczny zapalnik piekarnika oraz palniki z zabezpieczeniem przeciwpyłowym.

Bemary gastronomiczne

Bemary gastronomiczne nie są szczególnie skomplikowanymi urządzeniami – jednak w wielu przypadkach są po prostu nie do zastąpienia. Bemar to rodzaj podgrzewacza, który jest w stanie pracować od rana do nocy. Urządzenia te pojawiły się w XX wieku i bardzo szybko zyskały dużą popularność; Francuzi jako pierwsi zaczęli używać bemarów, to oni w pełni docenili praktyczność tego sprzętu. Najczęściej występuje w formie wózka, umożliwia zarówno utrzymywanie odpowiedniej temperatury, jak i podgrzewanie potraw.

Posiłki umieszcza się w górnej części urządzenia, pomiędzy zewnętrznymi i wewnętrznymi ściankami znajduje się woda lub powietrze, a podtrzymywanie optymalnej temperatury umożliwia mechanizm grzewczy. Urządzenie wyposażone jest w specjalny sterownik, dzięki któremu możemy ustawić odpowiednią temperaturę – dla poszczególnych potraw przyjęte są normy, które doskonale znane są osobom pracującym w gastronomii (dla dań głównych to minimum 63 stopnie Celsjusza). Jest to zatem bardzo praktycznie rozwiązanie, na które warto zwrócić uwagę. Wykorzystywane są zarówno w szeroko rozumianej gastronomii, jak i szpitalnictwie.

bemar gastronomiczny

Do produkcji bemarów w głównej mierze wykorzystuje się stal nierdzewną, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem – nie musimy obawiać się o korozję w przypadku modeli wypełnionych wodą. Stal nierdzewna to również gwarancja trwałości i wytrzymałości, a także łatwego utrzymania higieny. Jeżeli planujesz zakup tego typu urządzenia, to bardzo dobrym pomysłem będzie wybór modelu jezdnego BMPD-2-1/1 lub VLPK-2120 oraz bemaru marki Stalgast – bardzo cenionego w świecie gastronomicznym producenta. Jeżeli zależy Ci na innym rozwiązaniu – wybierz model stacjonarny wolnostojący lub stołowy.

Salamander gastronomiczny

Salamander to kolejny przykład urządzenia, które w niektórych lokalach może okazać się niezbędne. Jest to urządzenie, które cechuje bardzo duża praktyczność – łączy w sobie wiele możliwości i funkcji. Sprzęt ten jest używany w restauracjach do szybkiego rozmrażania żywności, grillowania, zapiekania, opiekania czy pieczenia. Może zatem z powodzeniem zastąpić kilka urządzeń. Nic dziwnego, że salamandry te cieszą się obecnie dużą popularnością w branży – szczególnie jeżeli do listy zalet dodamy również długą żywotność i niezwykłą trwałość. Ponadto salamandry nie zajmują dużo przestrzeni, są bardzo kompaktowe – dlatego doskonale sprawdzą się również w bardzo małych lokalach, sklepach, marketach. Świetnym przykładem niedrogiego, ale wysokiej jakości salamandra jest model 744020 marki Gredil – cechuje go świetny stosunek ceny do jakości, trwały materiał, a także duża praktyczność i prosta obsługa.

salamander gastronomia

Profesjonalny piec do pizzy

W każdej restauracji, która specjalizuje się w kuchni włoskiej, powinien znajdować się wysokiej jakości piec do pizzy, który pozwoli na wypieczenie ciasta w idealnym stopniu oraz wydobycie najlepszego aromatu. Każdy włoski kucharz wie, że aby uzyskać perfekcyjną pizzę, koniecznie jest nie tylko użycie najlepszych składników, ale również wyspecjalizowanego pieca. Taki piec powinien być wydajny, wykonany z trwałych materiałów, zapewniać komfortowe użytkowanie i łatwe utrzymanie higieny.

Na rynku dostępne są piece gazowe oraz elektryczne – niezależnie od rodzaju, z pewnością uda Ci się wybrać urządzenie, które pozwoli na szybkie przygotowanie pizzy rodem ze słonecznej Italii. Przykładem dobrego pieca elektrycznego jest FR-Line marki GGF, model 781912. Marka GGF to włoska marka, która powstała w latach 80. XX wieku w Treviso, firma szybko podbiła rynek i zdobyła międzynarodową popularność. Powyższy model to bardzo zaawansowane urządzenie, spełniające wszelkie wymagania – cechuje je najwyższa jakość wykonania. Bardzo dobrym wyborem może okazać się również piec marki REDFOX.

piec do pizzy profesjonalny

Gastronomiczne frytownice elektryczne

Frytki są obecne w menu niemal każdej restauracji, jest to jeden z ulubionych dodatków do dań głównych. Dlatego zainwestowanie w wysokiej jakości frytownicę, która pozwoli na usmażenie idealnych frytek, o odpowiedniej chrupkości i aromacie, to doskonały pomysł. Profesjonalna frytownica gastronomiczna powinna cechować się dużą wydajnością, a materiały, które użyto w produkcji, powinny zapewniać trwałość i wytrzymałość urządzenia. Ważne jest również to, aby frytownica była prosta w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości – tutaj znowu najlepszym materiałem okazuje się stal nierdzewna, która w przypadku wielu urządzeń okazuje się wręcz niezastąpiona.

Frytownica jest tak naprawdę bardzo wszechstronna – wbrew pozorom możliwe jest dzięki niej przygotowanie nie tylko frytek, ale wszystkich potraw smażonych w głębokim tłuszczu: ryb, kiełbasek, skrzydełek z kurczaka i innych panierowanych mięs, warzyw, krokietów itp. Jest to urządzenie niewielkich rozmiarów (mimo swojej wydajności), zatem nawet w mniejszych lokalach sprawdzi się doskonale.

gastronomiczna frytownica

Poza tym w zależności od potrzeb i dostępnego miejsca możesz wybrać frytownicę o bardziej kompaktowych rozmiarach lub większą – jeżeli Twój lokaj wydaje dużą ilość posiłków. W ofercie marki Gredil znalazło się urządzenie o pojemności 3l, jego szerokość wynosi zaledwie 170 mm, cena urządzenia nie jest wygórowana, jest to bardzo dobra propozycja dla małych kuchni. Jeżeli jednak potrzebujesz dużej wydajności – wybierz frytownicę RedFox o pojemności 2x10-11 l, lub frytownicę nastawną Roller Grill o pojemności 2x8 l.

Grille elektryczne kontaktowe

Grill kontaktowy jest bardzo funkcjonalnym urządzeniem – pozwala na przygotowanie tak dużej ilości potraw, że w wielu restauracjach jest to nieodzowny element wyposażenia. Obecnie bardzo duży nacisk kładzie się na poprawę stanu zdrowia społeczeństwa poprzez aktywny styl życia oraz poprawę diety i lepsze wybory żywieniowe. Przygotowywanie potraw w grillu kontaktowym umożliwia ograniczenie zużycia tłuszczu – jego nadmiar spływa prosto do ociekacza, a co za tym idzie – ograniczamy również kaloryczność dań, mogąc zaoferować Klientom zdrowszą alternatywę. Warto również wspomnieć o tym, że w przypadku tych urządzeń nie wydzielają się szkodliwe substancje, są one proste w użytkowaniu, a także tanie w eksploatacji. Jeżeli do zestawu tych cech dodamy uniwersalność – uzyskamy urządzenie idealne. Moda na dania fit wymaga wręcz od właścicieli lokali wprowadzania zdrowszych rozwiązań – dzięki temu lokal może się utrzymać na rynku i ciągle rozwijać.

Kupując takie urządzenie, zwróć uwagę na jego moc, wielkość (jeżeli masz dużo miejsca, rozważ zakup większego urządzenia, pozwoli to na zwiększenie wydajności i ilości wydawanych posiłków), regulację temperatury, prostotę użytkowania i łatwe utrzymanie czystości. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na zdrowe, niskotłuszczowe, ale zarazem smaczne i aromatyczne dania – jest to niewątpliwie pomysł na udaną inwestycję. Bardzo dobrej jakości urządzenia oferuje firma RedFox, Roller Grill, Gredil czy Unox.

Urządzenia do obróbki termicznej – na co jeszcze powinieneś zwrócić uwagę?

Urządzenia do obróbki termicznej to bardzo obszerny dział, a wybór sprzętu jest szeroki. Producenci tych urządzeń ciągle wprowadzają nowe rozwiązania, oferując swoim Klientom sprzęty wielofunkcyjne, które w jednej obudowie łączą w sobie ogromną ilość funkcji – co pozwala użytkownikowi na oszczędność przestrzeni, kosztów i czasu. Pewne urządzenia umożliwiają serwowanie charakterystycznych dań – np. gyrosa, jest to specjalistyczny sprzęt. Gyros elektryczny ze stali nierdzewnej umożliwia przyrządzenie dużych sztuk mięsa; taki sprzęt powinien być odporny na tłuszcz, działanie wysokiej temperatury, a także cechować się gotowością do nieustannej pracy. Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste, niezwykle aromatyczne, a kucharz ma pełną kontrolę nad stopniem wypieczenia.

Dobrą inwestycją stanowią również elektryczne rożna do kurczaków, kuchenki mikrofalowe oraz taborety gastronomiczne. Nie możemy również zapominać o urządzeniu SOUS-VIDE, które pozwoli Twojemu lokalowi na podążanie za najnowszymi trendami – przygotowywaniem potraw w niskich temperaturach. Posiłek przygotowany w ten sposób jest nie tylko zdrowy, zachowuje pełną wartość odżywczą, ale jest również aromatyczny, posiada idealną konsystencję, mówiąc krótko: jest niezwykle smaczny.

Urządzenie do obróbki termicznej – wybór należy do Ciebie

Niezależnie od tego, czy prowadzisz hotel, dużą restaurację, małą pizzerię czy nieduże bistro – w każdym przypadku wybierzesz najlepsze rozwiązania, idealnie sprawdzające się w Twoim lokalu. Dobór zestawu urządzeń zależy od rodzaju serwowanych dań, ilości wydawanych posiłków oraz budżetu. Istnieje tak dużo opcji i urządzeń wielofunkcyjnych, że stworzenie zestawu pozwalającego na niemal każdy rodzaj obróbki jest teraz w zasięgu ręki.

Leave a Comment