Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Akcesoria cukiernicze – niezbędne do robienia ciast i tortów /

akcesoria cukiernicze profesjonalne

Nie ma chyba na świecie ani jednego człowieka, który nie miałby swojego ulubionego deseru. Torty, croissanty, napoleonki, szarlotki, brownie, muffinki, pączki czy lody – te przysmaki są szczególnie lubiane, jednak ich przygotowanie wymaga od cukiernika nie lada pracy i poświęconego czasu. Tutaj z pomocą przychodzą akcesoria cukiernicze – przyrządy i urządzenia, które pozwalają na zaoszczędzenie czasu, zwiększenie wydajności; ułatwiają również cały proces przygotowania deseru. Nie wiesz, w jakie akcesoria i sprzęt wyposażyć swój lokal gastronomiczny? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy nasz mini przewodnik po niezbędnych i funkcjonalnych urządzeniach, które są pomocne przy tworzeniu zarówno finezyjnych deserów, jak i tradycyjnych wypieków.

Akcesoria cukiernicze – co warto o nich wiedzieć?

Akcesoria cukiernicze to nie tylko wałki do ciasta, wycinarki czy porcjonery do lodów. Podczas wybierania wyposażenia do piekarni czy cukierni musimy zwrócić uwagę na sprzęty z różnych działów. Mowa tutaj o sprzęcie chłodniczym, piecach, mikserach oraz ekspresach do kawy czy wyciskarkach do owoców. Musimy wziąć pod uwagę specyfikę lokalu oraz rodzaj serwowanych wypieków, a także wielkość pomieszczenia. W niektórych przypadkach okaże się, że lepiej postawić na sprzęt wielofunkcyjny, który posiada wiele możliwości i jest praktyczny. Pozwoli on na zaoszczędzenie przestrzeni oraz kosztów, ponieważ będzie w stanie zastąpić nawet kilka urządzeń.

Niezależnie od rodzaju akcesoriów i sprzętów, zwracaj uwagę na jakość ich wykonania i materiały, z których zostały stworzone. Wyposażenie cukierni, kawiarni czy piekarni musi charakteryzować się niezwykłą trwałością i wytrzymałością – dzięki temu sprzęt posłuży przez długi okres czasu, a korzystanie z jego możliwości będzie przyjemne i bezproblemowe. Dobry sprzęt cukierniczy to również zwiększenie wydajności i możliwość poszerzenia menu o nowe, bardziej wyrafinowane desery, których wykonanie bez pewnych akcesoriów byłoby niemożliwe.

Mikser planetarny

Mikser planetarny to urządzenie wykorzystywane do przygotowania wielu dań – zarówno tych wytrawnych, jak i tych podawanych na słodko. Jest to tak naprawdę elementarne wyposażenie każdej profesjonalnej cukierni. Miksery są niezastąpione przy przygotowywaniu kremów, lekkich ciast czy pian. Są również bardzo przydatne w piekarniach, umożliwiają bowiem zagniatanie ciast chlebowych. Takie urządzenie umożliwia również ubijanie, mieszanie i ucieranie, a ciasto przygotowane w ten sposób jest idealnie gładkie i całkowicie pozbawione grudek. Uzyskanie doskonałych efektów wynika ze specyfiki tego urządzenia. Jego działanie opiera się na poruszaniu mieszadła nie tylko wokół własnej osi, ale również po obwodzie całej misy. Dzięki temu składniki wybierane są z każdego miejsca i bardzo dokładnie ze sobą mieszane na jednolitą masę.

Konstrukcja takiego sprzętu opera się na korpusie, pojemnej misie oraz głowicy – do niej przytwierdza się wybraną końcówkę. Podczas pracy urządzenia nie zachodzi konieczność ręcznego sterowania czy trzymania go w dłoni. Twoje zadanie polega wyłącznie na umieszczeniu składników w misie i włączeniu miksera, a całą resztą zajmie się już urządzenie. Przygotowanie bezy Pavlowa, musu czekoladowego, tortu, ciasta drożdżowego czy bułeczek cynamonowych jest teraz szybkie i proste, a z najbardziej uciążliwych czynności wyręczy Cię mikser planetarny. Działa on bardzo szybko, wydajnie i niezwykle efektywnie.

Mikser planetarny – czym kierować się przy zakupie?

Mikser planetarny do użytku profesjonalnego musi być wytrzymały i bardzo wydajny, dlatego zawsze zwracaj uwagę na jego moc oraz jakość wykonania. Jeżeli w zestawie znajduje się wiele różnych mieszadeł, urządzenie będzie bardziej wszechstronne i wykorzystasz je do przygotowania wielu dań. Miksery planetarne to urządzenia absolutnie niezbędne – nie należą one do akcesoriów, które stanowią dodatek do wyposażenia czy tylko pewne udogodnienie. Mikser planetarny to podstawa – dlatego wybór odpowiedniego modelu powinien być staranny i dokładnie przemyślany, po to, aby uzyskać sprzęt na długie lata, który spełni nasze oczekiwania i będzie wyposażony we wszelkie potrzebne dla nas funkcje. Przykładem profesjonalnego urządzenia, które sprosta wszelkim wymaganiom, jest mikser planetarny RM-100 – jego pojemność wynosi 10 l, posiada poziome wyjście napędowe, do którego można zamontować wybraną przystawkę. Jeżeli potrzebujesz urządzenia o bardzo dużej pojemności, postaw na RM-50 (jego pojemność to 50 l).

Piece konwekcyjno-parowe cukiernicze

Cukiernicze piece konwekcyjno-parowe to urządzenia, które służą specjalnie do wypieku pieczywa i ciast, odpiekania oraz regeneracji potraw. Wybór odpowiedniego urządzenia sprawi, że uzyskanie idealnego stopnia wypieczenia ciasta w równomiernym stopniu będzie niezwykle proste. Aby wypieki mogły uzyskać odpowiednią chrupkość, konsystencję oraz aromat konieczne jest zapewnienie im odpowiednich warunków i temperatury. Cukierniczy piec konwekcyjno-parowy umożliwia ścisłą kontrolę nad całym procesem pieczenia i dokładne określenie parametrów. Dzięki temu możliwe jest precyzyjne dopasowanie ustawień do konkretnego rodzaju ciasta. Urządzenie to sprawi, że przygotowanie idealnych croissantów, biszkoptów, bez, bułek, chleba przebiegnie szybko i sprawnie.

Taki piec cukierniczy to dobra inwestycja i świetne rozwiązanie dla intensywnej produkcji. Niskie koszty eksploatacji, zwiększenie wydajności, a także wytrzymałość urządzenia – to właśnie są cechy specjalistycznego pieca konwekcyjno-parowego. Nowoczesne urządzenia minimalizują utratę energii cieplnej, ponieważ wyposażone zostały w świetnej jakości izolację ścian oraz uszczelki drzwiowe. Większość takich urządzeń produkuje się z bardzo trwałych materiałów, odpornych na uszkodzenia – co czyni je doskonałą inwestycją na długie lata. Niezależnie od tego, czy Twój lokal jest pokaźnych rozmiarów i potrzebujesz bardzo wydajnego urządzenia, czy też przestrzeń Twojej cukierni/piekarni jest mocno ograniczona – bez problemu wybierzesz sprzęt idealny dla Twoich potrzeb. Zwróć uwagę na ofertę firmy UNOX. Są to urządzenia najwyższej jakości, bardzo wytrzymałe i niezawodne.

Akcesoria do lodów

  • Prowadzisz lodziarnię bądź cukiernię/kawiarnię, która serwuje przepyszne lody? Koniecznie zwróć uwagę na wysokiej akcesoria cukiernicze, które ułatwią i usprawnią Twoją pracę, a także umożliwią zwiększenie wydajności.
  • Prostym, ale zarazem niezbędnym elementem wyposażenia lodziarni jest porcjoner do lodów – gałkownica. Postaw na narzędzie wykonane ze stali nierdzewnej, materiału, który jest wytrzymały i bardzo praktyczny; pozwala na łatwe utrzymanie czystości.
  • Bardzo przydatnym przyrządem jest syfon do bitej śmietany i sosów. Jest to tak naprawdę uniwersalne urządzenie, które pozwala na przygotowanie puszystych i lekkich espumas, przekąsek typu finger food, zimnych i ciepłych sosów, oraz wyśmienitej bitej śmietany. Bita śmietana przygotowana w ten sposób jest nieporównywalnie lepsza od tej sklepowej, wypełnionej po brzegi konserwantami i sztucznymi polepszaczami smaku. Użycie dobrej śmietany w połączeniu z tym syfonem to gwarancja doskonałego efektu. Bardzo dobrej jakości syfony do bitej śmietany znajdziesz w ofercie firmy ISI. Urządzenia tej marki zostały wyposażone w 3 różne końcówki z gwintem ze stali szlachetnej, ergonomiczne mocowanie kapsla z antypoślizgowym uchwytem silikonowym, a także korpus i głowicę ze stali szlachetnej.
  • Nieodzownym elementem wyposażenia lokalu serwującego lody, jest kuweta do lodów. Konieczny będzie również zakup podstawki do wafli, np. marki Stalgast, wyposażonej w 4 otwory i wykonanej z solidnego materiału.
  • Jeżeli Twoi Klienci preferują bardziej elegancki sposób serwowania tego znanego deseru – postaw na gustowne pucharki do lodów, które dodatkowo posiadają walory estetyczne i dodadzą Twojemu lokalowi nieco kunsztu i stylu.

Wałki, wycinarki, noże cukiernicze – przydatne i praktyczne

Wałek do ciasta musi znaleźć się wszędzie tam, gdzie przygotowywane są wyśmienite i aromatyczne ciasta. Wałek drewniany na łożyskach kulkowych marki Stalgast posłuży Ci przez długie lata – jest solidny i bardzo wytrzymały. Zwróć również uwagę na dobrej jakości noże cukiernicze, jak, chociażby modele służące do krojenia ciast oraz szpatuły do masy cukierniczej. Żaden cukiernik/piekarz nie obejdzie się bez rękawic piekarniczych, które zapewniają maksymalne bezpieczeństwo i ochronę przed poparzeniami. We wszystkich cukierniach niezbędne okażą się również końcówki do worków, ubijaki, znaczniki i wycinarki. Z takim wyposażeniem przygotowanie wyrafinowanych, pięknie udekorowanych tortów i innych deserów będzie czystą przyjemnością.

Akcesoria cukiernicze – niezbędne w każdej cukierni, kawiarni i piekarni

Niezależnie od tego, które akcesoria okażą się niezbędne w przypadku Twojego lokalu, zawsze zwracaj uwagę na jakość ich wykonania i funkcjonalność. Na rynku znajdziesz ogromny wybór różnych przydatnych urządzeń i dodatków, jednak wiele z nich zostało wyprodukowanych z nietrwałych i niepraktycznych materiałów. Stawiaj na znanych i renomowanych producentów, którzy większość swoich produktów wykonują ze stali nierdzewnej – materiału, który w wielu przypadkach okazuje się niezastąpiony, jest wytrzymały, a utrzymanie go w czystości jest niezwykle proste. Stwórz swój unikalny zestaw akcesoriów cukierniczych; wybierz przyrządy, które ułatwią żmudne czynności, a także przyspieszą cały proces przygotowania aromatycznego pieczywa i deserów, tym samym zwiększając wydajność.

Leave a Comment