Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Profesjonalny ekspres do kawiarni – jaki wybrać? /

profesjoanalny ekspres do kawy jaki wybrać

Wybór profesjonalnego ekspresu do kawy powinien być niezwykle staranny – w końcu to najważniejszy element wyposażenia kawiarni. Specjalistyczne ekspresy znacznie różnią się od tych komercyjnych; największy nacisk kładzie się tutaj na wytrzymałość oraz uzyskanie optymalnych parametrów ekstrakcji kawy. Z naszego artykułu dowiesz się, które spośród urządzeń dostępnych na rynku wyróżniają się dużą funkcjonalnością, a także, na co zwracać uwagę podczas zakupu ekspresu do lokalu gastronomicznego.

Kawa o idealnym smaku i aromacie – klucz do Twojego sukcesu

Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków, dlatego prowadzenie kawiarni to dobry pomysł na zyskowny biznes. Tego typu lokale są bardzo popularne, a konkurencja – bardzo duża. Właściciele kawiarni prześcigają się w pomysłach, które pozwolą im się wybić i pozyskać wielu Klientów. W tym wszystkim często jednak zapomina się o tym, co tak naprawdę jest najważniejsze – o uzyskaniu kawy o jak najlepszym smaku i aromacie. Czasami proste rozwiązania są kluczem do odniesienia sukcesu, a w przypadku kawiarni warto skupić się właśnie na kawie. Niby to oczywiste, ale w praktyce okazuje się, że nie każdy właściciel kawiarni stawia właśnie na ten aspekt. Perfekcyjnie zaparzona kawa sprawi, że Klienci zawsze będą do wracać do Twojego lokalu – do uzyskania pożądanego efektu potrzebne będą zarówno wysokogatunkowe ziarna arabiki, jak i profesjonalny sprzęt.

Profesjonalny ekspres do kawy – co go wyróżnia?

Profesjonalny sprzęt ma całkiem inne parametry i możliwości niż ekspres do kawy przeznaczony do użytku domowego. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że wygląd urządzenia może być mylący – komercyjne ekspresy często naśladują wzornictwo tych przeznaczonych do gastronomii. Profesjonalne urządzenie musi spełniać kilka kryteriów, a jednym z nich jest zapewnienie ogromnej wydajności. Taki ekspres powinien charakteryzować się również wytrzymałością i gotowością do ciągłej pracy – często przez siedem dni w tygodniu. Kolejną kwestią – prawdopodobnie najważniejszą – jest oczywiście smak i aromat zaparzanej kawy. Jeżeli korzystamy z danej mieszanki ziaren, to za każdym razem uzyskane z niej espresso musi posiadać identyczny smak; tutaj oprócz samego urządzenia ważne są również umiejętności i wiedza baristy.

Specjalistyczne ekspresy do kawy projektowane są w taki sposób, aby zapewnić wygodę użytkowania i szybką obsługę, są bardzo ergonomiczne. Warto również zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt, niezwiązany bezpośrednio z kawą – na design urządzenia. Klienci bardzo zwracają uwagę na kwestie wizualne i ogólny klimat lokalu, a w kawiarni ekspres znajduje się w centrum uwagi. Dlatego musi to być sprzęt wyróżniający się nienaganną estetyką, która będzie się również idealnie komponowała ze stylem pomieszczenia.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny czy kolbowy?

Dobór sprzętu do naszej kawiarni warto rozpocząć od kwestii rodzaju ekspresu. Najbardziej popularne są urządzenia ciśnieniowe kolbowe oraz automatyczne. Drugie z nich znajdują zastosowanie raczej w mniejszych pubach i barach, a także biurach. Z reguły nie jest to sprzęt wykorzystywany w lokalach, które stawiają kawę na pierwszym miejscu. Mimo swoich licznych zalet w postaci: wygody użytkowania, sprawnej pracy, bogatego wyposażenia oraz faktu, że przygotowanie kawy odbywa się po wciśnięciu tylko jednego przycisku, warto zaznaczyć, że uzyskana kawa raczej nie będzie powalała szczególnym bogactwem smaku i aromatu. Kawa z takiego ekspresu nie zadowoli prawdziwych koneserów. Tutaj barista nie ma zbyt dużego pola do manewru; nie może wpływać na różnego rodzaju parametry i ustawienia – wszystko jest już zaprogramowanie. Dodatkowym minusem ekspresów automatycznych jest dosyć duża awaryjność, a także konieczność częstszego czyszczenia.

Ekspresy kolbowe

Ekspresy kolbowe – to właśnie one podbiły serca baristów i wszystkich miłośników kawy. Jest to niewątpliwie najbardziej profesjonalny sprzęt, jednak osoba, która go obsługuje, musi wykazywać się dużą dozą wiedzy i doświadczenia. Konieczne będzie ukończenie adekwatnego szkolenia, kursu – zupełny laik nie poradzi sobie z taką maszyną. Nie ma tutaj możliwości przygotowania espresso za pomocą jednego przycisku – najpierw należy zmielić kawę, wsypać ją do kolby, a następnie dobić ubijakiem i włożyć do grupy. Kawa przygotowana za pomocą ekspresu kolbowego wyróżnia się bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Tak idealna kawa podbije podniebienia Twoich Klientów – w końcu w kawiarni liczy się przede wszystkim jakość serwowanej kawy. Nie zapominajmy, że taki ekspres to również duży efekt wizualny – a to bardzo ważne, jeżeli staramy się zbudować wizerunek oraz renomę naszej firmy.

Pewną wadą może być fakt, że takie urządzenie nie pozwoli nam uzyskać aż tak dużej wydajności, jak maszyna automatyczna – przygotowanie kawy trwa dłużej i należy przy tym wykonać więcej czynności. Warto jeszcze wspomnieć o funkcji spieniania mleka. Ekspresy automatyczne często wyposażone są w system spieniania mleka – jednak tutaj znowu barista nie ma żadnej kontroli nad tym procesem, a uzyskany efekt w pełni zależy od samego urządzenia. W ekspresach kolbowych stosuje się ręczne spienianie mleka – i tutaj bariści już mogą uczynić z tej czynności prawdziwą sztukę, wykorzystując całe swoje doświadczenie oraz wiedzę. Profesjonaliści muszą pamiętać o wykorzystaniu odpowiedniego mleka (najlepiej z wysoką zawartością białka), umieszczeniu dyszy pod optymalnym kątem, zastosowaniu odpowiedniego naczynia i temperatury.

Wybór ekspresu do kawiarni – o czym należy pamiętać?

  • Podczas wyboru wyposażenia do naszej kawiarni, warto zwrócić uwagę na wielkość pomieszczenia – przestrzeń, jaką możemy przeznaczyć na ekspres do kawy. Wbrew pozorom profesjonalna maszyna wcale nie musi zajmować dużo miejsca. Na rynku dostępne są ekspresy o kompaktowych rozmiarach, które zaparzają wyśmienitą kawę o wyrazistym aromacie.
  • Weź pod uwagę dokładną specyfikę urządzenia, jak na przykład wielkość bojlera. Większy bojler zapewnia lepszą wydajność ekspresu.
  • Od tego, jak dużo gości odwiedza Twój lokal, zależeć będzie wybór ilości grup roboczych (do których podpina się kolbę), w które wyposażony będzie ekspres kolbowy. Jeżeli prowadzisz cukiernię, w której kawa stanowi jedynie mały dodatek – możesz śmiało postawić na urządzenie jednogrupowe. W mniejszych kawiarniach przyda się ekspres dwugrupowy, a w większych lokalach sprawdzi się trzy lub czterogrupowy sprzęt.
  • Niektóre ekspresy znacznie ułatwiają pracę z wysokimi szklankami oraz papierowymi kubkami. Chodzi tutaj po prostu o podwyższone grupy.
  • Podczas wyboru urządzenia, koniecznie weź pod uwagę umiejętności swoich pracowników. Jeżeli zatrudniasz najlepszych baristów możesz być pewien, że poradzą sobie z każdą maszyną, która będzie wymagała optymalizacji ustawień i parametrów. Jeżeli zatrudniasz osoby o mniejszych kwalifikacjach – pomyśl o prostszym w obsłudze ekspresie bądź o przeszkoleniu personelu.
  • Pamiętaj, że do uzyskania idealnej kawy nie wystarczy zakup drogiego urządzenia, ani nawet najbardziej doświadczona załoga. Konieczne będzie zwrócenie uwagi na jakość ziaren – musi to być kawa speciality.

Ekspres do kawiarni – nasze propozycje

Dla małych lokali, cukierni dobrym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu jednogrupowego – model 486050 firmy Stalgast wyróżnia się eleganckim designem oraz kompaktowym rozmiarem. Zajmuje on niewiele miejsca, wyposażony jest w sterowanie elektroniczne, miedziany bojler na wodę, a jego obudowę wykonano ze stali nierdzewnej. Idealnie sprawdzi się w małych kawiarniach, pubach, restauracjach, biurach, a nawet w domach. Jeżeli zależy Ci na urządzeniu z młynkiem – wybierz model 486400 tej samej marki. Jest to niezawodne urządzenie, które spełni oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników.

Zależy Ci na ekspresie dwugrupowym? Weź pod uwagę urządzenie firmy RedFox – model EC2P/B/D/C. Posiada on elektroniczny panel sterujący, automatyczne napuszczanie wody, możliwość kontroli temperatury poprzez wyświetlacz. Taki sprzęt jest nie tylko bardzo wydajny, ale również trwały i zapewnia komfortowe użytkowanie przez długie lata. Z kolei model EC3P/B/D/C to urządzenie przystosowane do intensywnej i efektywnej pracy, wyposażone w bojler o pojemności 17,5 l. Kawa uzyskana za pomocą tego urządzenia cechuje się zbilansowanym smakiem, idealnie wyważoną kwasowością i słodyczą.

Ekspres do kawiarni – kawa jest najważniejsza

Wybierając ekspres do kawiarni, zawsze na pierwszym miejscu powinniśmy stawiać smak kawy – właśnie na to zwrócą uwagę Twoi Klienci; a to, czy kawa będzie smaczna i aromatyczna zadecyduje o chęci ich powrotu. Jeżeli w Twoim lokalu kawa gra rolę pierwszoplanową – postaw na kolbowy ekspres ciśnieniowy. W połączeniu ze specjalistyczną wiedzą baristy oraz wysokogatunkowymi ziarnami kawy stanowi on przepis na sukces w tej branży. Niezależenie od rozmiaru Twojej kawiarni, dobór urządzenia o odpowiedniej wielkości nie stanowi dziś żadnego problemu, a nawet w przypadku mocno ograniczonej przestrzeni, znajdziesz ekspres, który idealnie spełni Twoje wymagania i potrzeby.

Leave a Comment