Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Gofrownica i naleśnikarka do lokalu gastronomicznego – czym kierować się przy zakupie? /

gofrownica i naleśnikarka

Gofry i naleśniki to jedne z ulubionych przysmaków Polaków. Popularność tych potraw sprawiła, że wiele lokali serwuje te dania. Pyszne gofry i naleśniki to przepis na sukces Twojej restauracji – jeżeli chcesz podawać je swoim Klientom, pamiętaj o wyposażeniu kuchni w urządzenia, które umożliwią Ci przygotowanie najlepszych przysmaków w mieście. Jeżeli nie wiesz, jaka gofrownica lub naleśnikarka sprawdzi się najlepiej w Twoim przypadku – pomożemy Ci wybrać profesjonalny i funkcjonalny sprzęt.

Naleśnikarka – niezbędna w lokalu gastronomicznym

W warunkach domowych, naleśniki można bez problemu przygotować na patelni, jednak w lokalu gastronomicznym byłoby to zbyt pracochłonne. Usmażenie tak dużej ilości naleśników trwałoby wieczność – a to nie wpływa dobrze na wydajność lokalu. Dlatego też bardzo pomocne są tutaj naleśnikarki – urządzenia, które wypiekają pyszne naleśniki bardzo szybko i sprawnie, znacznie ułatwiając pracę kucharzowi. Naleśniki przygotowane w ten sposób mają idealnie okrągły kształt oraz chrupkość. Restauratorzy serwujący ten przysmak zgodnie twierdzą, że takie urządzenia są w ich przypadku niezbędne. Producenci sprzętu gastronomicznego oferują szeroki wybór wysokiej jakości naleśnikarek, które gotowe są na nieustanną pracę – są wytrzymałe i niezawodne.

Jaką naleśnikarkę wybrać?

  • Na rynku dostępne są dwa rodzaje naleśnikarek – urządzenia elektryczne oraz urządzenia gazowe.
  • Jeżeli preferujesz pierwszą opcję, dobrym wyborem może okazać się naleśnikarka znanej marki Roller Grill. Co ciekawe, jest to sprzęt przystosowany również do pracy na świeżym powietrzu, wyposażony jest w płytę żeliwną powlekaną emalią. Taka naleśnikarka nadaje się do smażenia wszystkich rodzajów naleśników oraz placków podawanych zarówno jako deser (na słodko), oraz jako wytrawne danie główne. Dzięki wyposażeniu w spiralną grzałkę urządzenie smaży naleśniki w sposób równomierny w bardzo krótkim czasie. Ponadto powierzchnia płyt grzejnych jest niesamowicie gładka, co umożliwia przygotowanie doskonałych naleśników z minimalnej ilości ciasta. Naleśnikarka Roller Grill umożliwia również przechowywanie w stałej temperaturze przygotowanych naleśników lub talerzy – dzięki specjalnej szufladzie.
  • Bardzo cenionym przez profesjonalnych kucharzy sprzętem, jest również naleśnikarka CRE-235 (RedFox) – jest to model podwójny.
  • Chcesz jednak postawić na model gazowy? Dobrym pomysłem będzie wybór naleśnikarki gazowej Roller Grill – modelu 777243. Wyposażona jest ona w podobne funkcje, jak w przypadku urządzenia elektrycznego, jednak jest przystosowana do gazu ziemnego oraz propan butan.

Gofrownica do lokalu gastronomicznego

Gofrownica to nieodzowny element wyposażenia wszystkich nadmorskich lokali gastronomicznych, które obsługują turystów – ale nie tylko. Gofry to deser, który można podawać na milion sposobów, a końcowy efekt zależy wyłącznie od kreatywności kucharza. Najbardziej lubiane są oczywiście gofry z bitą śmietaną i sezonowymi owocami, jednak coraz bardziej cenione są gofry podawane w sposób nieoczywisty, niesztampowy. W każdym przypadku najważniejsze będzie uzyskanie idealnego ciasta. Oprócz zastosowania dobrego przepisu, konieczne będzie również skorzystanie z profesjonalnego urządzenia, który pozwoli nie tylko na upieczenie pysznego gofra, ale umożliwi również zwiększenie wydajności Twojego lokalu, znacząco przyspieszając i ułatwiając pracę personelu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie profesjonalnej gofrownicy?

Gofrownica przeznaczona do profesjonalnego użytku znacząco różni się modeli komercyjnych. Kupując urządzenie do domu, nie musimy przejmować się wydajnością czy szczególną wytrzymałością urządzenia – taka gofrownica nie musi być gotowa do wielogodzinnej pracy, siedem dni w tygodniu. Wystarczy, że raz na jakiś czas umożliwi przygotowanie dobrych gofrów. Jednak w lokalu gastronomicznym taki sprzęt nie będzie spełniał stawianych mu oczekiwań, a po krótkim czasie tak intensywnego użytkowania urządzenie po prostu ulegnie awarii. Jeżeli chcesz zainwestować w naprawdę dobry sprzęt – postaw na gofrownicę marki Roller Grill, której konstrukcja opiera się na żeliwnych płytach grzejnych – gwarantuje to równomierne rozprowadzanie ciepła. Urządzenie posiada zakres regulacji temperatury do 300°C, a także zdejmowaną rynnę ociekową do zbierania nadmiaru ciasta. Zapewnia ono bardzo szybki czas pieczenia gofrów – tylko 3 minuty. Dobrym wyborem będzie również sprzęt marki Gredil, który wyróżnia się dużą mocą – 2 kW.

Gofrownice i naleśnikarki – praktyczne i kompaktowe

Naleśnikarki i gofrownice to urządzenia, na które może sobie pozwolić każdy lokal gastronomiczny – zajmują niewiele miejsca i sprawdzą się w małej kuchni, a jednocześnie oferują dużą wydajność. Koszty zakupu tych sprzętów nie są wcale wygórowane, szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę ich możliwości i wytrzymałość. Jeżeli wybierzesz urządzenie wysokiej jakości, umożliwi Ci ono serwowanie większej ilości dań, usprawni pracę kucharza, a przygotowywane przez niego gofry i naleśniki podbiją podniebienia Twoich Klientów, którzy z chęcią będą wracać do Twojej restauracji.

Leave a Comment