Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Wyposażenie małej gastronomii – na co zwrócić uwagę? /

wyposażenie małej gastronomii

Mały lokal gastronomiczny może stanowić duże wyzwanie pod względem wyboru wyposażenia. Nieduża przestrzeń znacznie ogranicza nasze możliwości, a właściciele takich obiektów zastanawiają się często, jak rozwiązać ten problem. Z jednej strony musimy kupić takie urządzenia, które będą w stanie zaoferować nam wszystkie potrzebne funkcje. Z drugiej strony taki sprzęt musi być kompaktowy i nie zabierać dużo miejsca. Producenci nowoczesnych sprzętów gastronomicznych wychodzą naprzeciw potrzebom dzisiejszych restauratorów – tworzą urządzenia na miarę XXI wieku, co oznacza, że są one nieduże, ale zarazem posiadają szereg ciekawych rozwiązań. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i na jakie udogodnienia postawić w przypadku małej gastronomii.

Mała gastronomia – jakie urządzenia i akcesoria wybrać?

W obecnych czasach wyposażenie niedużego lokalu gastronomicznego nie powinno sprawić większych kłopotów. Istnieje ogromny wybór urządzeń, które nie tylko zmieszczą się niemal w każdym lokalu, ale będą również korzystne cenowo. Warto jednak poświęcić chwilę na zastanowienie się, czego tak naprawdę wymagamy od zestawu urządzeń, który chcemy stworzyć, oraz jakie funkcję będą nam absolutnie niezbędne. To, że dany lokal gastronomiczny jest niewielkich rozmiarów, wcale nie jest przeszkodą do odniesienia sukcesu – nowoczesne rozwiązania okażą się tutaj nieocenioną pomocą. Bardzo dobrym rozwiązaniem będą, chociażby urządzenia wielofunkcyjne, łączące w jednej obudowie dużą ilość opcji i możliwości.

Mała gastronomia – urządzenia do obróbki mechanicznej

Urządzenia do obróbki mechanicznej są niezbędnym elementem wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego – zarówno małego jak i dużego. Jednak w przypadku tego pierwszego należy trochę uważniej dobierać sprzęt. Musimy tutaj brać pod uwagę nie tylko wielkość, ale również budżet. Odpowiedni blender, mikser, robot wielofunkcyjny czy szatkownica do warzyw – należy przemyśleć, które urządzenia przydadzą się najbardziej i zapewnią nam wszystkie potrzebne funkcje.

Miksery ręczne do małej gastronomii

Miksery ręczne wydają się być wręcz idealnym rozwiązaniem w przypadku małych lokali gastronomicznych. Są poręczne, niedrogie i kompaktowe, przez co bardzo łatwo je przechowywać. W profesjonalnej kuchni taki mikser spełni wiele zadań i znacznie ułatwi pracę kucharzom. Przygotowanie idealnie gładkich sosów, zup, kremów czy koktajli przebiegnie w ekspresowym tempie. Ponadto mikser ręczny bardzo łatwo się demontuje, a utrzymanie go w czystości nie stanowi żadnego problemu. Większość modeli dostępnych na rynku wykonano ze stali nierdzewnej, co dodatkowo ułatwia utrzymanie higieny oraz HACCP. Wbrew pozorom miksery ręczne również mogą posiadać wysoką moc, co sprawia, że praca z tymi urządzeniami jest niezwykle przyjemna i sprawna.

Jeżeli zależy Ci na najwyższej jakości swojego sprzętu – wybierz mikser marki Robot-Coupe. Gama Mini to najbardziej kompaktowe rozwiązanie, a ergonomiczny uchwyt zapewnia użytkowanie bez wysiłku. Większą moc silnika zapewnia z kolei urządzenie z gamy CMP – lekki, łatwy w użytkowaniu i bardzo szybki w działaniu. Najbardziej zaawansowany technologicznie będzie mikser z gamy MP, charakteryzuje się on wytrzymałą konstrukcją, efektywną i wydajną pracą, a także wygodnym kształtem uchwytu.

Miksery planetarne do małej gastronomii

Miksery planetarne również mogą być przydatne w mniejszych lokalach. Chociaż nie są tak kompaktowe, jak modele ręczne, to jednak funkcje, które oferują, są liczniejsze. Ugniatanie, wyrabianie ciężkiego i gęstego ciasta, ubijanie, mieszanie, miksowanie, rozdrabnianie – to przykładowe czynności, z których wyręczy Cię taki mikser. Ponadto nie musisz trzymać urządzenia w ręce – umieszczasz składniki w specjalnej misie, włączasz mikser i gotowe! Ważne jest, aby takie urządzenie było wyposażone w zestaw różnych końcówek, które pozwolą na korzystanie ze wszystkich możliwości tego sprzętu. Takie końcówki możesz również zakupić osobno, warto o tym pamiętać, ponieważ bez nich urządzenie nie będzie tak wielofunkcyjne.

Podczas wyboru odpowiedniego sprzętu zwróć uwagę na pojemność misy; mniejsze modele dostępne na rynku mogą posiadać 5-litrową pojemność, a te pokaźnych rozmiarów zostały wyposażone w misy o pojemności aż 80 litrów. Bardzo dobrym wyborem będzie urządzenie firmy Stalgast – miesiarka planetarna z płynną regulacją obrotów przeznaczona do lekkich ciast oraz ubijania piany. Większą pojemność zapewni z kolei mikser planetarny RM-200 o mocy 0,375 kW, wyposażony w rózgę, mieszadło oraz hak, a do poziomego wyjścia napędowego można zamocować przystawkę do mielenia mięsa lub szatkowania warzyw.

Roboty wielofunkcyjne

Jak zaoszczędzić w kuchni sporo miejsca, nie rezygnując z potrzebnych funkcji? Wystarczy, że wyposażymy lokal w robot wielofunkcyjny, czyli urządzenie, które wykona za nas niezliczoną ilość czynności. Szatkowanie warzyw, zagniatanie ciasta, mielenie mięsa, mieszanie i rozdrabnianie żywności – to wszystko jest w stanie wykonać sprzęt składający się z szatkownicy i cuttera. Dzięki temu, że taki robot zastąpi wiele innych urządzeń, zyskujesz cenną przestrzeń w pomieszczeniu, a także oszczędzasz koszty. Roboty wielofunkcyjne marki Robot-Coupe spełnią wszelkie wymagania; cutter wyposażony jest w pojemnik ze stali nierdzewnej o pojemności 3,7 l z ergonomicznym uchwytem, a szatkownica w dwa otwory wsadowe. Dzięki opcji Puls możliwa jest obróbka delikatnych produktów w cuttrze. Roboty wielofunkcyjne sprawdzą się niezależnie od tego, czy prowadzisz restaurację z kuchnią włoską, polską, francuską czy fusion, a z jego pomocą przygotujesz nie tylko dania główne wraz z dodatkami, ale również aromatyczne pieczywo, wykwintne desery, a także przepyszne napoje i drinki alkoholowe.

Mała gastronomia - urządzenia do obróbki termicznej

Urządzenia do obróbki termicznej to temat rzeka – nawet dla małej gastronomii wybór jest ogromny, a ilość dostępnych rozwiązań zaskakuje. Tutaj należy kierować się ważną kwestią, a mianowicie rodzajem serwowanych potraw. Często okazuje się, że w danym przypadku wystarczy prosta kuchenka – a czasami specyfika lokalu wymaga zainwestowania w bardziej specjalistyczny sprzęt, np. piec konwekcyjno-parowy, który oferuje duży zakres funkcji i sprawdzi się w przypadku bardziej urozmaiconej karty dań. Jeżeli prowadzisz food truck z kebabem czy gyrosem – taki piec nie będzie Ci potrzebny, skup się na wyborze dobrego grilla do kebaba, frytkownicy czy lady do surówek. Analogiczne kroki podejmie właściciel pizzerii, który zainwestuje w urządzenia umożliwiające uzyskanie najlepszej pizzy i innych włoskich potraw, a zakup sprzętu, który wychodzi poza ten zakres, będzie po prostu nieopłacalny – chyba że planujesz poszerzyć rodzaj oferowanych dań. W takim przypadku zakup np. urządzenia do Sous vide będzie dobrą inwestycją, która w przyszłości może dać duże zyski.

Jaki wybrać piec do pizzy?

Lokale serwujące włoskie potrawy już od lat są najpopularniejsze, a pizza to jedno z ulubionych potraw na całym świecie. Duża konkurencja sprawia, że takie restauracje muszą się wyróżniać, oferując swoim Klientom potrawy, zachwycające smakiem i aromatem. Fundamentem włoskiej kuchni jest m.in. pizza. Mimo swojej prostoty uzyskanie idealnego efektu wcale łatwe nie jest. Dużą pomocą jest korzystanie ze specjalistycznych urządzeń, stworzonych specjalnie do wypiekania tego dania. Nie ulega wątpliwości, że piec do pizzy to najważniejszy element wyposażenia pizzerii i innych restauracji z włoskimi potrawami. Jeżeli postawisz na dobry sprzęt, możesz być pewny, że ciasto za każdym razem będzie pyszne, a Ty zyskasz grono stałych Klientów. Profesjonalny piec do pizzy to tak naprawdę klucz do sukcesu – wybierz urządzenie, które będzie proste w obsłudze, trwałe i wytrzymałe. Nie musi to być urządzenie o skomplikowanej konstrukcji, wyposażone w dziesiątki funkcji. Tutaj najważniejsza jest wydajność i doskonałe efekty, a taki piec ma spełniać tylko jedno zadanie – wypiekać pizzę w najlepszy możliwy sposób.

Urządzeniem wartym polecenia jest piec firmy GGF – wybór konkretnego modelu zależeć będzie od wymaganej mocy oraz wydajności i wielkości. Marka GGF powstała we Włoszech, czyli kolebce pizzy – możesz zatem mieć pewność, że urządzenie spełni wszelkie Twoje wymagania, a pizza przygotowana z jego pomocą, będzie miała prawdziwy, włoski charakter. Dobrą propozycją będzie również piec firmy RedFox wykonany ze stali nierdzewnej i posiadający możliwość regulacji temperatury dolnej i górnej grzałki w zakresie do 450°C.

Gyros elektryczny do przyrządzania dużych sztuk mięsa

Gyros to niezwykle aromatyczne danie kuchni greckiej. Podstawą tej potrawy jest mięso, które opieka się na dużym rożnie, z promiennikami elektrycznymi bądź gazowymi – obraca się ono wokół pionowej osi. Po zakończeniu tego procesu, kucharz odcina cienkie plastry mięsa specjalnie do tego przeznaczonym nożem (może to być również nóż elektryczny). Sposób podania w dużej mierze zależy od kreatywności kucharza oraz tego, czy danie jest zamawiane na wynos. Najczęściej mięso serwowane jest z przybraniem tzatziki, wraz z plastrami pomidorów oraz frytkami, a danie zawinięte jest w pitę. Nie ma również ograniczeń, jeżeli chodzi o gatunek mięsa, może to być kurczak, baranina, cielęcina oraz (najczęściej używana w tym celu) wieprzowina. Co ciekawe w Grecji waga całodziennego ładunku mięsa gyrosa zakładanego na ruszt wynosi zwykle od 70 do 120 kg, choć czasami jest to nawet 150 kg, a produkcję ściśle normują tamtejsze przepisy sanitarne.

Żaden lokal serwujący tego typu potrawy nie obejdzie się bez gyrosa elektrycznego, to dzięki niemu mięso będzie wypieczone w optymalny sposób, zachowując swoją soczystość i doskonałą strukturę. W ofercie marki Roller Grill znajdziesz szeroki wybór sprzętu wysokiej jakości. Dobrą inwestycją stanowią również gyrosy gazowe tego samego producenta lub firmy RedFox. Pamiętaj również o wyposażeniu swojej kuchni w dodatkowy bagnet (igłę) do gyrosa gazowego lub elektrycznego.

Prowadzisz food truck, restaurację fast food lub po prostu mały lokal? Koniecznie zwróć uwagę na te akcesoria!

  • Frytownica. Frytki są obecne w menu niemal każdego lokalu. Frytownica to nieodzowny element wyposażenia restauracji typu fast food, a wybór odpowiedniego urządzenia zwiększy wydajność i pozwoli na wydawanie większej ilości posiłków. Frytki usmażone w ten sposób są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Bez frytownicy niemożliwe jest uzyskanie tak idealnego efektu, dlatego warto przemyśleć wybór sprzętu. W zależności od potrzeb możesz zakupić urządzenie o mniejszej pojemności – jeżeli zależy Ci na jak najmniejszym rozmiarze urządzenia. Wybierz sprzęt bardzo pojemny, jeżeli chcesz znacząco zwiększyć efektywność pracy kucharza (np. 2 x 8l). Urządzenia dostępne są w wariancie gazowym lub elektrycznym. Dzięki frytownicy przygotujesz nie tylko frytki, ale wszystkie potrawy smażone na głębokim tłuszczu.
  • Urządzenia do hot-dogów. Jeżeli chcesz serwować ten znany przysmak, wyposaż swoją kuchnię w podgrzewacz do bułek oraz rolkowy pogrzewacz do parówek. Na rynku dostępne są urządzenia, które łączą w sobie obie te funkcje, dzięki takiemu rozwiązaniu zyskasz więcej przestrzeni.
  • Rożna do kurczaków. Serwowanie kurczaków z rożna to przepis na sukces – to danie nigdy nie straci popularności. Jeżeli masz taką możliwość, możesz postawić na urządzenie gazowe, np. model 000.OGZ-24NC. Jego jednorazowy wsad to aż 24 kurczaki, a sekcyjne sterowanie palnikami pozwala na znaczące ograniczenie zużycia gazu. Specjalne czujniki chronią przed samoczynnym wypływem gazu w przypadku zaniku płomienia. Jeżeli wolisz urządzenia elektryczne – wybierz rożno marki Kromet, które opieka mięso w sposób równomierny i zapobiega jego wysuszeniu. Kurczaki są smaczne, soczyste i bardzo aromatyczne.

Gofrownica - jaką wybrać do Twojego lokalu?

Gofry – ulubiony deser wszystkich wczasowiczów, szczególnie popularny w nadmorskich miejscowościach. Dla niektórych wakacje byłyby niekompletne bez udania się na pyszne gofry z ulubionymi dodatkami. Dlatego też uliczne budki, lokale gastronomiczne, a także cukiernie decydują się na serwowanie tego przysmaku. To, czy gofry podbiją podniebienia Twoich Klientów, zależy od ciasta, jakie uda Ci się przygotować – jest to absolutna podstawa. Najważniejszym narzędziem, które umożliwi Ci uzyskanie gofra o idealnej chrupkości i smaku, jest oczywiście gofrownica.

Na co zwracać uwagę przy wyborze urządzenia przeznaczonego do profesjonalnego użytku? Weź pod uwagę moc; gofrownice gastronomiczne powinny posiadać co najmniej 1600 Wat. Zapewni to szybkie przygotowanie gofrów, większą wydajność i sprawną pracę. Dobrym pomysłem będzie wybór urządzenia wyposażonego w płytki żeliwne – są bardzo wytrzymałe i nie ulegają zarysowaniom. Gofrownice Roller Grill pozwalają na efektywną pracę, łatwe czyszczenie, a konstrukcja urządzenia pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła.

Dania z grilla – najlepsze urządzenia

Grillowanie to bardzo popularny rodzaj obróbki termicznej, która pozwala na przygotowanie niezliczonej ilości dań. Każdą rybę, każdy gatunek mięsa i warzyw można przygotować w ten sposób, jest to zatem bardzo uniwersalna metoda przygotowywania potraw, a do tego zdrowsza niż smażenie. Grillując, zużywamy mniej tłuszczu, ograniczając w ten sposób kaloryczność dania, zachowując jednak pełen aromat i smak wszystkich składników. W uzyskaniu doskonałego efektu pomoże Ci płyta grillowa żeliwna.

Takie urządzenie posiada płytę roboczą z termoprzewodzącego materiału, zapewniającego równomierne rozprowadzanie ciepła. Dzięki specjalnej szufladzie na tłuszcz oraz możliwości sterowania każdej połowy sprzęt ten jest bardzo praktyczny i łatwy w użytkowaniu. Możesz zdecydować się na płytę ryflowaną lub gładką, a przykładem urządzenia świetnie sprawdzającego się w każdej profesjonalnej kuchni, jest płyta grillowa FTRC-30G. Jeżeli zależy Ci na większej mocy, wybierz model FTH-90G.

Grille lawowe

Grille lawowe to szczególnie ciekawe rozwiązanie, jeżeli chodzi o tego typu urządzenia. Co ważne taki grill nie wymaga podłączenia do prądu, co czyni go doskonałym sprzętem w przypadku imprez ogrodowych. W urządzeniu (a konkretnie między palnikiem a rusztem) umieszcza specjalne kamienie lawowe. Kamienie te gwarantują niezwykle precyzyjne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni. Ponadto grille te wyposażono w zapalnik piezoelektryczny, a po zdemontowaniu panelu przedniego mamy możliwość wymiany dyszy na propan-butan bądź gaz ziemny.

Salamander – kompaktowe urządzenie wielofunkcyjne

Jeżeli prowadzisz nieduży lokal gastronomiczny, weź pod uwagę zakup salamandra. Jest to sprzęt, który łączy w sobie wiele zalet i funkcji, ale zarazem nie zajmuje dużo miejsca. Umożliwia on rozmrażanie, podgrzewanie, utrzymywanie pożądanej temperatury potraw, zapiekanie, a nawet grillowanie. Tak duża ilość opcji w jednym, kompaktowym urządzeniu może być zbawienna dla małego lokalu, a niewątpliwą zaletą jest również stosunkowo niska cena. Jeżeli ostatecznie zdecydujesz się na zakup salamandra, postaw na urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej – możesz być pewny trwałości i wytrzymałości tego materiału, który nie bez powodu znalazł bardzo szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej.

Kuchenki mikrofalowe do małej gastronomii

Kuchenki mikrofalowe od lat pozostają jednymi z najpopularniejszych urządzeń, zarówno w gastronomii, jak i w gospodarstwach domowych. Powód takiej popularności jest bardzo prosty – urządzenie podgrzewa potrawy w mgnieniu oka. Są szybkie, wygodne i proste w obsłudze, cechuje je również świetny stosunek ceny do jakości. Profesjonalne kuchenki mikrofalowe są również bardzo wytrzymałe, przystosowane do ciągłej pracy, często wykonane ze stali nierdzewnej (komora i obudowa), jak np. urządzenie firmy Samsung, model 775415.

Chcesz serwować zdrowe dania? Postaw na cyrkulator do Sous vide!

Jeżeli chcesz utrzymać wysoką pozycję swojego lokalu, musisz podążać za najnowszymi trendami żywieniowymi. Jak wiadomo, coraz więcej ludzi pragnie porzucić niezdrowy styl życia, wprowadzając do swojej rutyny więcej aktywności fizycznej oraz niskokalorycznych posiłków. Bardzo duży nacisk kładzie się na ograniczanie tłuszczów w diecie, dlatego metody gotowania, które na to pozwalają, stają się bardzo popularne. W związku z tym bardzo dużo restauratorów decyduje się na zakup urządzenia do Sous vide – unikalnej metody przyrządzania potraw, opracowanej w latach 70. we Francji.

Ten rodzaj obróbki termicznej polega na umieszczeniu produktów w woreczku próżniowym; następnie taki woreczek umieszcza w wodzie. Jej temperatura jest ściśle określona w zależności od potrawy i kontrolowana przez urządzenie. Potrawy gotują się długo w niskich temperaturach, w sposób bardzo równomierny. Dania są zdrowe, aromatyczne i smaczne; żywność gotowana jest we własnych sokach, co daje unikalne efekty. Do przygotowywania potraw w ten sposób, niezbędny okaże się cyrkulator do Sous vide. Drugim ważnym sprzętem jest pakowarka próżniowa – dobrym wyborem będzie model firmy Henkelman, wyposażony w pompę próżniową o wydajności 8 m3/godzinę.

Piec konwekcyjno-parowy do małej gastronomii

Jeżeli przygotowujesz rozmaite dania, pochodzące z różnych kuchni świata, będziesz potrzebował urządzenia bardzo uniwersalnego, które podoła wielu wyzwaniom. Tutaj do gry wkracza piec konwekcyjno-parowy. Jest to urządzenie, które stanowi niejako rozwinięcie zwykłego pieca konwekcyjnego, a jego działanie opiera się na wtłaczaniu przez wentylatory gorącego powietrza do komory – wymuszany jest ruch poziomy. Powietrze trafia do filtrów, które oczyszczają je z drobinek tłuszczu, po czym znowu wraca do wentylatorów. Taka cyrkulacja zapobiega przenikaniu się zapachów między potrawami. Temperatura rozprowadzana jest równomiernie po całej komorze grzewczej. Do tego dochodzi jeszcze funkcja naparowania – jak sama nazwa urządzenia wskazuje. Opcja ta ma bardzo duże znaczenie oraz wpływ na końcowy efekt; potrawy są bardziej soczyste, aromatyczne, a cały proces obróbki jest przyspieszony.

Piec konwekcyjno-parowy pozwala na ograniczenie zużycia tłuszczu, energii, wody, a dodatkowo umożliwia przygotowanie kilku potraw jednocześnie. Mimo wielu zalet, powierzchnia urządzenia jest niewielka, a na rynku dostępne są modele o mniejszej, jak i bardzo dużej pojemności. Dlatego możliwy jest wybór urządzenia do małej gastronomii. Unox, Retigo oraz RedFox to renomowani producenci profesjonalnych pieców konwekcyjno-parowych.

Kuchnie elektryczne i kuchnie gazowe do małej gastronomii

Kuchnia elektryczna lub kuchnia gazowa to podstawowy element wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni. Przyrządzenie ryby, steka, karkówki, pierogów, ugotowanie zupy, gotowanie, smażenie, duszenie – do tego wszystkiego potrzebna będzie kuchenka. Jest to prosty, ale zarazem bardzo ważny sprzęt, dlatego zwróć uwagę na jakość jego wykonania. Najważniejsza jest trwałość oraz wysokiej jakości materiały użyte w produkcji – chodzi o to, aby zakupić sprzęt na długie lata intensywnego użytkowania. Zależnie od możliwości i potrzeb możesz wybrać kuchenkę gazową lub elektryczną. Doskonale sprawdzą się tutaj urządzenia firmy Kromet oraz Stalgast.

Wyposażenie małej gastronomii – o czym jeszcze warto pamiętać?

Pragniesz serwować najlepsze naleśniki w mieście? Zainwestuj w profesjonalną naleśnikarkę, której wytrzymałość pozwoli na długą i intensywną pracę. Kolejnym przydatnym urządzeniem jest warnik – umożliwia przygotowanie pojedynczej porcji makaronu, ryżu oraz kaszy. Bemary to z kolei nieodzowny element wyposażania lokalu, który działa na zasadzie bufetu.

Istnieje mnóstwo urządzeń, które pomogą Ci w prowadzeniu małego lokalu gastronomicznego. Podczas planowania zakupów weź pod uwagę wszystkie potrzeby Twojej kuchni, wszystkie funkcje, które urządzenia muszą oferować. Jeżeli inwestycja będzie solidnie przemyślana i dobrze wykorzystasz przestrzeń w kuchni – Twój lokal będzie miał dużą szansę na odniesienie sukcesu, niezależnie od jego rozmiaru.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu - nasi pracownicy chętnie doradzą w wyborze i pomogą w skompletowaniu idealnego zestawu. Zadbamy także o odpowiednie zniżki ;)

Leave a Comment