Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Porcjonery, czyli w jaki sposób można wykorzystać gałkownicę do lodów? /

nakłądanie lodów gałkownicą

Gałkownice do lodów to przyrządy z pomocą których uformujemy kształtne, symetryczne kulki mrożonych deserów. Przeglądając oferty sklepów z artykułami gastronomicznymi zauważysz, że gałkownice występują w wielu rozmiarach – od średnicy jednego do kilkunastu centymetrów. A to dlatego, że te gadżety sprawdzą się nie tylko w lodziarniach. Podpowiadamy do czego służą porcjonery czyli co możesz zrobić z gałkownicą do lodów.

Czym nakładać lody? Szpatułką, łyżką, porcjonerem czy gałkownicą? Wszystko zależy od Twoich preferencji a każdy z wymienionych produktów zapewni nieco inny efekt końcowy. Jedno jest pewne – z ich użyciem nadasz nowego charakteru dobrze znanym potrawom. Dowiedz się jak uformować kotleciki, puree i masło oraz jak ułatwić sobie pracę w kuchni z pomocą tych sprytnych gadżetów.

Gałkownica czy porcjoner?

Jeśli zależy Ci na wyporcjowaniu produktów i nadaniu im pożądanego kształtu, postaw na gałkownicę lub porcjoner. Główna różnica polega na tym, że gałkownicą pracuje się szybciej, po prostu zanurzasz ją w kuwecie, ściskasz uchwyt i gałka odkleja się od metalowej powierzchni. Porcjonery pozwalają na większą swobodę w formowaniu gałek i dlatego wymagają nieco większej wprawy. Z ich pomocą możesz wyczarować nie tylko okrągłe kształty, ale także płatki, które ozdobią główną część deseru.

Zarówno gałkownice i porcjonery występują w różnych rozmiarach, pozwalając na dobranie ich do konkretnego zadania. Gałkownice są przystosowane do szerokiego zakresu temperatur – niskich i wysokich oraz dań o różnej konsystencji. Porcjonery sprawdzą się do zimnych lodów i masła oraz ziemniaków, ale nie w przypadku mniej zwartego ryżu. Warto wziąć to pod uwagę wybierając sprzęt do swojego zakładu, by uniknąć późniejszego rozczarowania.

Gałkownica do…

Czasami gałkownica nazywana jest porcjonerem, ponieważ tak jak ona posiada pojemność, która ułatwia oddzielenie równych porcji. Nie jest to jednak jej główne zadanie, choć myli się ten, kto uważa, że z gałkownicy korzystają tylko lodziarnie. Do czego jeszcze możemy jej użyć?

  • Duże gałkownice przydają się do nakładania puree. Jedna porcja ziemniaków nałożona w miejsce drugiej łączy się ze sobą, tworząc bardziej zwartą masę. Możesz także umieścić oddzielne półkola obok siebie. Spod gałkownicy wychodzi także ryż w chińskich barach. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
  • Drobne gałkownice mają swoje specjalne przeznaczenie – masło. Czosnkowo-ziołowa kuleczka umieszczona na steku tuż przed podaniem wygląda bardzo apetycznie i schludnie. Oddzielny półmisek z masłem porcjowanym w kulki (za pomocą gałkownicy) lub płatki (za pomocą porcjonera) jest świetnym dodatkiem do pieczywa.
  • Ponadto gałkownice pomogą Ci wykrawać wnętrze owoców (np. arbuza, melona, liczi) a nawet szybko pozbywać się szypułek z pomidorów. Są świetne do porcjowania mięsa i formowania kotletów, kulek ziemniaczanych i ciast, które później trafią do głębokiego oleju. Z ich pomocą odmierzysz potrzebną ilość farszu do pierogów i dań mięsnych.

Jak używać gałkownicy i porcjonera?

Nakładając lody z pomocą łyżki z pewnością zauważyłeś, że zimne kryształki momentalnie przywierają do jej powierzchni. Problem rozwiązano na dwa sposoby: gałkownice posiadają metalową obręcz działającą na zasadzie szufli, która oddziela lody od gałkownicy. Pomaga w tym także zanurzenie części mających styczność z lodem w wodzie – niekoniecznie ciepłej. We wnętrzu porcjonera umieszczono zaś płyn, który rozprowadza ciepło z rąk po całej powierzchni przedmiotu. W tym przypadku także pomoże zanurzenie porcjonera w wodzie. Nie zapomnij o tym przed nakładaniem ziemniaków i kleistego farszu, bo te także lubią przywierać.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gałkownicy do lodów, by służyła nam niezawodnie przez długie lata? Prosta, solidna konstrukcja wykonana z wytrzymałego materiału – stali nierdzewnej a także sprawny i niezawodny mechanizm to podstawa. Ostry brzeg nabieraka pozwoli wbić się w zamrożoną masę, podczas gdy grubszy może ślizgać się po powierzchni. Wygląd ma tu drugorzędne znaczenie, ponieważ głównym zadaniem gałkownicy jest służyć i nieść przyjemność z użytkowania. Jakich łyżek do lodów unikać? Przede wszystkim plastikowych – najmniej trwałych.

Formowanie idealnie okrągłych kulek, które ozdobią pucharki jeszcze nigdy nie było tak proste. Z użyciem dostępnych przyrządów z pewnością wyczarujesz niepowtarzalne letnie desery. A jeśli znudzi Ci się ich klasyczny wygląd, zawsze możesz dodać odrobiny szaleństwa swoim wyrobom i użyć szpatuły lub innych przedmiotów, którym nadasz nowe zastosowanie. I pamiętaj, że gałkownica do ziemniaków i lodów a także mniejsza gałkownica do lodów i masła to ten sam produkt.

Beata

Leave a Comment