Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Jaki pucharek do lodów i deserów wybrać? /

deser lodowy

Ostatnimi czasy Internet zalewają zdjęcia i filmiki z pysznie wyglądającymi deserami. Widocznie ten ciężki okres próbujemy osłodzić sobie na wszelkie możliwe sposoby. Jaki pucharek do lodów i deserów wybrać, aby nasz przysmak prezentował się równie apetycznie co ten z obrazka? Z pewnością nie zabraknie Ci inspiracji, bo jest w czym wybierać.

Czy pamiętacie scenę poprzedzającą taniec dwójki bohaterów z Pulp Fiction? Waniliowy shake Mii Wallace miał być najlepszym jaki pili w życiu. Wąska, wysoka szklanka na nóżce wykończona wisienką to klasyka amerykańskich lodowych deserów. Podobnie jak ice cream sundaes czyli połączenie lodów z różnymi dodatkami – orzechami, płynną czekoladą i kolorową cukrową posypką.

Szklane pucharki czyli klasyka gatunku

Lody zakupione w podłużnych kuwetach i okrągłych kartonowych pojemnikach są idealne do tworzenia gałek, które są podstawą lodowych deserów. Kilka kolorowych kulek ozdobionych listkami mięty to bezpieczny wybór, ale co powiesz na połączenie zimnych lodów z gorącym ciastem? I nie mówimy tu o szarlotce z lodami. Amerykański odpowiednik czyli brownie z trzema gałkami lodów waniliowych serwuje się właśnie w pucharku do lodów. Dodatki w postaci bitej śmietany, czereśni koktajlowych i gorącej czekolady sprawiają, że deser nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Do takich słodkich dań przyda się długa łyżka i pucharek z szerokim brzegiem, które umożliwią wydobycie kolejnych warstw ciasta, lodów i czekolady z każdym zanurzeniem sztućca.

Dodaj coś ekstra

Owoce, warzywa, zioła – wszystko może trafić do twojego pucharka do lodów. Dodatek miodu lub syropu smakowego sprawi, że nawet dobrze znane smaki zyskują nowy wymiar. Do lodów pasują także alkohole, np. gęsty likier o dowolnym, ulubionym smaku. Znudziły Ci się tradycyjne słodkie przekąski? Wystarczy, że dwie gałki lodów zmiksujesz z mlekiem i ciasteczkami a powstanie słodki shejk, który będzie przyjemnie chrupał. Dodatek masła orzechowego lub kremu czekoladowego zmieni twój deser w pyszną ucztę.

Nawet klasyczne pucharki o minimalistycznych formach mogą wyglądać wyjątkowo, jeśli dodamy do nich piękne i jadalne ozdoby. Krawędzie naczynia pokryte lukrem i posypane cukrem pięknie się mienią w świetle. Różnobarwne groszki, wafelki a nawet żelki pozwalają stworzyć niepowtarzalne i wyjątkowe dekoracje na szkle. Zgodnie z najnowszymi trendami desery serwowane w pucharkach uwielbiają przesadę, dlatego nie bójmy się eksperymentować i dajmy ponieść fantazji. Efekt będzie z pewnością słodki.

Jakie szkło do deseru?

Zasada doboru pucharku do serwowanego deseru jest prosta – ma on nie przeszkadzać w jedzeniu. Nie ma bowiem nic gorszego jak końcówka słodkości, których nie jesteśmy już w stanie wydobyć. Małe pucharki będą odpowiednie do mniejszych porcji, analogicznie postępujemy w przypadku większych pucharków i porcji.

  • Wysokie i smukłe szklanki na stópce posłużą do różnych deserów, nie tylko tych lodowych. Możesz w nich podać koktajle i drinki, soki owocowe, mrożone kawy i herbaty.
  • Szklane pucharki imitujące szklanki do drinków i kieliszki do wina są najbardziej zachowawczym wyborem. Sprawdzą się w przypadku słodkości z nutą wysokoprocentowych trunków lub gdy po prostu wolimy postawić na klasykę.
  • Drobne pucharki na amuse-bouche (czekadełko) są ciekawą formą serwowania drobnych deserów w restauracjach. Zachęcają do spróbowania nowości z karty dań i bywają uznaną formą podziękowania za odwiedzenie miejsca.
  • Pękaty pucharek – miseczka będzie odpowiedni do lodów i ciast z lodami oraz owocowych przekąsek dla dzieci. Mogą być bardziej klasyczne lub przybierać formę rożka, bardziej lub mniej lejkowate, o regularnych lub asymetrycznych brzegach.

Znajdziemy także wiele nietypowych pucharków o kształtach odpowiadających konkretnemu deserowi, np. podłużny półmisek do banana split lub o fantazyjnych kształtach dających duże pole do popisu. Desery lodowe nie podlegają bowiem żadnym ograniczeniom.

Zimne przekąski mogą być podawane w plastikowych pojemnikach do finger food, jeśli mają stanowić tylko jedno z wielu proponowanych dań. Sprawdzą się one doskonale w przypadku dzieci, ale dla najmłodszych smakoszy znajdzie się także wiele innych ciekawych rozwiązań, np. pojemniki w kształcie lodów czy zwierząt.

Inne pojemniki do deserów

Nikt nie powiedział, że lody muszą być serwowane w tradycyjnych pucharkach. Na wirtualnych półkach sklepowych znajdziesz opcje plastikowe, ceramiczne, metalowe a nawet papierowe. Lody mogą dobrze prezentować się nawet w słoikach, jeśli zadbamy o odpowiedni dobór dodatków. Pojemnik do finger food o zabawnym kształcie albo papierowa kokitka wywołają zdziwienie i zachwyt nad pomysłowością gospodarza. Jeden pojemnik, który potrafi posłużyć do lodów i deserów (galaretka, tiramisu, panna cotta) jest najlepszym, bo uniwersalnym wyborem. Pamiętaj, że z każdego, nawet najprostszego dania możesz wyczarować jadalne dzieło sztuki.

Beata

Leave a Comment