Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Kolorowe deski, HACCP i GN - oznaczenia w kuchni /

kolory desek

Jakie jest jedno z najbardziej podstawowych narzędzi w kuchni? Deska do krojenia, oczywiście. Dla niewtajemniczonych, różnokolorowe deski wydają się być tylko elementem dekoracyjnym. Otwierając profesjonalny lokal gastronomiczny musimy znać obowiązując normy higieniczne, a różne deski do różnych grup produktów, to jedno z wymagań. Co więc oznaczają poszczególne kolory? Jakie znaczenie ma skrót GN i HACCP?

HACCP – co to takiego?

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), to system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który ma wspierać utrzymanie bezpieczeństwa żywności. Stanowi pewnego rodzaju potwierdzenie dla pracowników sanepidu, lecz również pracowników i właścicieli restauracji, że żywność jest odpowiednio przechowywana, czy poszczególne pomieszczenia i urządzenia zachowują swoją czystość.

Najczęściej jest on prowadzony w postaci tabeli, do której zbiera się podpisy w zależności od częstotliwości poszczególnych kontroli. Jednym z powszechnie widocznych przykładów, są tabele, z podpisami o wykonanej kontroli czystości, wiszące w toaletach na stacjach benzynowych czy restauracjach, które są częścią systemu HACCP. Kiedy warunki sanitarno-higieniczne są spełnione, a rejestr jest wypełniony poprawnie, stanowi to ochronę dla restauracji, w przypadku pojawienia się zatrucia u klienta, bądź wystąpienia innych problemów.

GN – czyli wielkość

Zwrot, który nie jest zbyt intuicyjny, a do powszechnego użytku wchodzi od niedługiego czasu. Jest jednym z oznaczeń określającym wielkość. Określenie GN występuje często w odniesieniu do pojemników na żywność i norma „Gastro Norm”, dokładnie precyzuje wszystkie wymagania i zakresy.

Wielkości narzędzi są różne, jednak oznaczania są takie same dla każdej grupy. Oznaczenia te wyraża się ułamkami, na przykład 1/1, 1/6, 2/1. Już tłumaczymy jak to działa. Oznaczenie 1/6 (mniejsze opakowanie) na pojemniku oznacza, że w miejsce pojemnika 1/1(większy) zmieści się 6 pojemników o rozmiarze 1/6.

Możemy również posiadać dwa pojemniki o oznaczeniu 1/1 i chcielibyśmy zastąpić je jednym większym pojemnikiem, aby idealnie się zmieścił. Wybierzemy zatem wielkość 2/1.

Co oznaczają kolory desek?

Wiemy już, że deski są jednym z narzędzi objętych systemem HACCP. To właśnie na nich kroimy, siekamy czy porcjujemy różne produkty, często przed obróbką termiczną. Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności nie należy kroić różnych grup produktów na tej samej desce. Szczególnie istotne jest to w przypadku osób, które narażone są na różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz w przypadku produktów mogących przenosić drobnoustroje.

Deski mogą mieć różne rozmiary i różne kolory. O ile wielkość jest indywidualną preferencją użytkownika dobieraną do użytkownika i wielkości kuchni, o tyle kolory i ich przeznaczenie są z góry określone.

 

Kolory desek wg HACCP
czerwona deska do krojenia
surowe mięso
niebieska deska do krojenia
surowe ryby, owoce morza
zielona deska do krojenia 
warzywa, owoce
żółta deska do krojenia
drób surowy
brązowa deska do krojenia
mięso gotowane, wędliny
biała deska do krojenia
nabiał, pieczywo

 

 

Kolorowe deski do krojenia są świetnym rozwiązaniem dla restauracji, która świadomie buduje kulturę higieny pracy. Kiedy posiadamy już profesjonalne i ostre noże, powinniśmy pomyśleć o deskach dobrej jakości. Dzięki tym kolorowym, możemy zachować większą czystość czy dostosowywać swoje usługi do osób z alergiami pokarmowymi. Deski HACCP ułatwiają również organizację kuchni, a korzystanie z nich jest przejawem troski o dobro swoich klientów. Polecamy deski do krojenia dostępne w hurtowni Gastrochef. Zapewniamy dostępność różnych rozmiarów i wszystkich kolorów

Leave a Comment