Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Wyposażenie kuchni w restauracji – ceny, przykłady /

wyposażenie kuchni

Wyposażenie kuchni w restauracji to nie lada wyzwanie. Nie istnieje jeden sprawdzony sposób czy gotowa lista zakupów jakie należy poczynić. Istnieją jednak takie cechy wspólne dla wszystkich kuchni gastronomicznych, które pozwalają zorientować się w potrzebnych sprzętach i akcesoriach. Wyposażenie kuchni w restauracji – ceny, przykłady pomogą w urządzeniu kuchni z prawdziwego zdarzenia.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji?
  • Co jest potrzebne do wyposażenia kuchni?

Ile kosztuje wyposażenie kuchni w restauracji?

Zastanawiasz się ile wyniesie wyposażenie kuchni w nowo powstałym lokalu gastronomicznym lub firmie cateringowej? Przedstawiamy listę niezbędników, bez których ciężko wyobrazić sobie pracę.Kuchnia rządzi się swoimi prawami, dlatego na pewnych punktach nie da się oszczędzić, na innych, owszem. Przed ostatecznym wyborem zwróć uwagę na kilka ważnych warunków: opiekę gwarancyjną i pogwarancyjną, możliwość dowozu i podłączenia sprzętu, renomę miejsca i marki, w którym dokonujesz zakupu. Mając na uwadze duże zmiany dokonujące się na polu gastronomii, pod uwagę weźmiemy tylko wyposażenie kuchni, świadomie pomijając przestrzeń sali dla gości.

Zaplecze restauracji składa się z kilku pomieszczeń, spośród których naszą uwagę skupimy na trzech:

  • kuchnia główna (czysta)

  • kuchnia brudna (obróbka wstępna produktów)

  • zmywalnia naczyń

Kuchnia czysta

Serce naszej restauracji, na której, po obróbce wstępnej, zaczynamy kompletować i wydawać zamówienia. Ona także jest wyposażona w strefy, np. do mycia naczyń i warzyw, przechowywania produktów, pieczenia, smażenia i grillowania, krojenia itd. Co ważne na kuchnię główną nie przynosimy nieobranych warzyw, niesprawionego mięsa ryb, nie przygotowujemy innego mięsa, nie przechowujemy jaj. To wszystko ma za zadanie przeciwdziałać skażeniu żywności. Jest także mocno obwarowane przepisami.

Sprzęt niezbędny na kuchni głównej:

Zacznijmy od blatów, na których będziemy wykonywać prace manualne. Stal nierdzewna to najlepszy wybór, który będzie gwarantował gładką, stabilną, czystą powierzchnię łatwą w czyszczeniu, odporną i wytrzymałą przez wiele lat. Blaty są często częściami innych sprzętów. Kupujemy np. zlew z blatem lub chłodziarki podblatowe, które tworzą podstawę dla przestrzeni roboczej. Kolejny wspomniany już sprzęt to zlew z podziałem na czysty do mycia rąk (mniejszy jak wspomniany zlew z blatem) i brudny (duży zlew dwukomorowy z baterią umywalkową z prysznicem) do szybkiego przemywania noży, misek itd.

Po pokrojeniu produktów przychodzi czas na ich obróbkę cieplną – w piecu konwekcyjno-parowym, w piecu do pizzy, na kuchence, we fryturze lub na grillu. Na który sprzęt się zdecydować? Taki, który daje najwięcej możliwości w naszej kuchni i odpowiada podawanemu menu. Dostępnych jest wiele sprzętów o różnych możliwościach i rozmiarach. Niektóre z nich będą się dublować.

Jednym z najważniejszych sprzętów na kuchni jest szafa chłodnicza o wymiarach i mocy dostosowanej do warunków gastronomii. Najprawdopodobniej nie skończy się na jednej – potrzebujesz co najmniej dwóch, by przechowywać oddzielnie mięso i warzywa. Nie zapomnij o miejscu do przechowywania, ułatwią to szafy, regały i pułki. Ich nigdy za wiele, ponieważ muszą pomieścić przyprawy, akcesoria, sprzęt, patelnie, deski do krojenia, blendery, wagi, bemary...

Kuchnia brudna

Kuchnia brudna powinna składać się z kilku stanowisk, czasem wymaga nawet oddzielnych pomieszczeń. Tutaj obieramy warzywa – cebulę, marchewkę, buraki, wyjmujemy sałatę z opakowań. Wszystko, co mogłoby stwarzać ryzyko przeniesienia bakterii na kuchnię czystą, musi przejść obróbkę wstępną, łącznie z myciem. Tak samo postępujemy z mięsem i rybami, które sprawiamy i porcjujemy.

Sprzęt niezbędny na kuchni brudnej:

Dlatego na kuchni brudnej niezbędny jest zlew z blatem. To on zajmuje większość miejsca w małym pomieszczeniu. Dodatkowy blat roboczy zawsze się przyda – będzie gdzie postawić bemar z produktami. Z braku dodatkowego miejsca w kuchni brudnej często umieszcza się także lodówkę na jaja.

 Przydadzą się także waga do równego porcjowania, obieraczka, precyzyjne noże do warzyw i owoców, noże do obierania i sprawiania mięsa, bemary perforowane, szatkownica i krajalnica. Do przechowywania – szafa chłodnicza, w której umieścimy przygotowane półprodukty na następny dzień. Uwaga: to nie może być ta sama lodówka, w której przechowujemy jaja. Nie zapomnij o dużych koszach na śmieci, które będą szybko zapełniać się resztkami.

Zmywalnia naczyń

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez zmywarki. Zmywarki gastronomiczne z funkcją wyparzania są niezbędne w prawidłowym i dokładnym czyszczeniu naczyń i szkła. W zależności od potrzeb, dobierzesz wielkość interesującego sprzętu. Zalecamy kupno zmiękczacza do wody, który przedłuży żywotność drogiego modelu. Co jeszcze jest niezbędne w wyposażeniu zmywalni?

Sprzęt niezbędny w zmywalni naczyń:

Czy zastanawiało Cię kiedyś co dzieje się z naczyniami po skończonym posiłku w restauracji? Resztki kończą w koszu. Następnie naczynia sortuje się. Służy do tego stół roboczy z nadstawką – na blacie lądują talerze, na półce szklanki, filiżanki i dzbanki a do bemara wypełnionego wodą – sztućce. W zlewie dokonuje się wstępnego mycia z detergentem i opłukuje naczynia, które trafiają do zmywarki umieszczone w specjalnych koszach.

Czyste artykuły umieszcza się na stole wyładowczym, gdzie ociekają z wody. Pozostaje poukładanie czystych naczyń w szafie przelotowej. Reszta wyląduje na wózku, którym przetransportuje się artykuły do odpowiednich pomieszczeń. Zmywalnię naczyń możemy doposażyć w sprzęt ułatwiający pracę, np. młynek montowany w zlewie, który zmniejszy ilość odpadów i będzie zapobiegał zapychaniu rur. Nie obejdzie się bez kilku bemarów przeznaczonych wyłącznie dla zmywalni na drobne artykuły, które lubią się gdzieś zawieruszyć.

Co jest potrzebne do wyposażenia kuchni?

Wyposażenie kuchni w restauracji musi uzupełniać drobny sprzęt kuchenny i artykuły, bez których nie obejdziemy się w pracy. Mamy tu na myśli wszystko to, czego potrzebujemy do stworzenia dania, zaczynając od umycia, pokrojenia, przez obróbkę cieplną i na wydawaniu kończąc. Żaden kucharz nie obejdzie się bez desek do krojenia w różnych kolorach odpowiadających poszczególnym produktom. Deska biała do nabiału, zielona do owoców i warzyw, czerwona do surowego mięsa, żółta do surowego drobiu, brązowa do gotowanego mięsa, niebieska do ryb.

Do każdej z nich potrzebny będzie nóż – ostry, pewnie leżący w dłoni, odpowiedni do wykonywanego zadania. Możesz wybierać spośród noży uniwersalnych, do mięs, pieczywa, szatkowania, obierania... Przemyśl w czym będziesz przechowywać produkty – najbardziej polecane są bemary GN z pokrywkami. Niektóre z nich posiadają podziałkę, która umożliwi także odmierzanie płynów, będą więc miały szersze zastosowanie w kuchni. Do gotowania potrzebujesz garnków, rondli. Do smażenia patelni. Nie obejdzie się bez drobnych artykułów – łyżek, łopatek, tłuczków, kloców masarskich. Gadżety do wykrawania i garnirowania potraw zależą już od wyobraźni szefa kuchni.

To zaledwie początek wymagań stawianych przyszłym restauratorom, ale także baza do stworzenia planu działania i określenia potrzebnego budżetu. Pamiętaj, że mamy wpływ na poniesione koszty i możemy wybierać spośród wielu opcji, by zdecydować się na tę najlepszą dla naszego portfela.

Najlepiej zatem robić zakupy w sprawdzonych i zaufanych hurtowniach gastronomicznych jak np. Gastrochef. Zyskujesz nie tylko gwarancję wysokiej jakości, ale też szansę na uzyskanie ciekawych zniżek przy zakupie większej ilości wyposażenia. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą sklepu!

Leave a Comment