Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Warnik do wody - czy sprawdzi się w Twojej kuchni? /

warnik do wody

W każdym lokalu gastronomicznym mamy możliwość, aby zakupić sobie coś ciepłego do picia. Zwykle jest to kawa czy herbata, czasami również jakieś inne napoje. Dla właściciela punktu gastronomicznego warnik, to bardzo przydatne urządzenie. Pozwala z bardzo krótkim czasie przygotować różnorodne gorące napoje. O ile podczas spożywania posiłku stacjonarnie, klienci nie zwracają tak bardzo uwagi na czas, to podanie zamówionego napoju w błyskawicznym tempie na pewno sprawi, że w kliencie pojawią się pozytywne odczucia.

Sytuacja wygląda kompletnie odmiennie w mobilnych kawiarniach, czy w przypadku zamówień na wynos. Wtedy kupujący oczekuje realizacji zamówienia w kilka minut, najlepiej jak najszybciej. Dla lokali gastronomicznych, które oferują napoje na wynos, warnik na wodę stanowi idealną inwestycję. W połączeniu z miłą i bardzo szybką obsługą, klienci będą wracać do nas częściej. Widzimy, że podczas wykonywania niektórych rodzajów działalności takie urządzenie jest niezbędne i zdecydowaliśmy się wyposażyć w nie nasz biznes. Na co w takim razie zwrócić uwagę, kiedy decydujemy się na zakup?

Funkcje warnika do wody

Szybkie zmiany na rynku pracy i rosnąca konkurencja sprawiają, że poszukujemy nowych rozwiązań, które ulepszą nasz biznes i wyprzedzą innych o przysłowiowy krok. Zakup warnika do wody, choć nie wymaga dużych nakładów pieniężnych, w znaczący sposób poprawia szybkość i jakość obsługi gości. Z jego pomocą usprawnisz podawanie gorących napojów na bazie wody zyskując czas, który spożytkujesz tak jak chcesz.

Z tymi urządzeniami spotykamy się na weselach, hotelowych śniadaniach lub zamawiając grzane wino na starówce. Z pewnością doceniłeś fakt, że swój napój otrzymałeś ekspresowo a może nawet zrobiłeś go sobie sam. Warniki do wody to niewielkie urządzenia, które zagotowują wodę a następnie utrzymują je w pożądanej temperaturze – od 30 do 110 st.cel. W przeciwieństwie do zaparzacza nie ogranicza do jednego wyboru trunku.

Podstawowe zalety warnika

Warniki to proste w budowie urządzenia, które rozpoznasz po charakterystycznym wyglądzie metalowej beczułki. Są wyposażone w grzałkę, która działa na tej samej zasadzie co w czajnikach elektrycznych, ale dysponuje większą mocą i dużo większą pojemnością. Znajdziesz więc takie mieszczące od kilku do kilkudziesięciu litrów wody i o zróżnicowanej mocy, wszystko po to, byś mógł dopasować je do swoich potrzeb.

Warniki posiadają zabudowane grzałki, które ograniczają nagrzewanie stalowej konstrukcji. Urządzenia o podwójnych ścianach ograniczają wydobywanie się ciepła na zewnątrz, co będzie przydatne przy większych litrażach. Pojedyncze ściany są optymalnym rozwiązaniem dla pojemności do 10 litrów, ponadto nie obciążają nadto urządzenia. Małe warniki można łatwo przenosić i uzupełniać. Nagrzanie wody zalanej do pełna zajmuje im około pół godziny.

Polerowana stal, z którego został wykonany model, posiada kilka ważnych zalet: jest łatwa w czyszczeniu, prezentuje się elegancko i jest odporna na uszkodzenia fizyczne. Można ją łatwo odkamienić z pomocą środków do odkamieniania dostępnych w sprzedaży. Mocowanie pokrywy i uchwyty do przenoszenia wykonano z materiału, który nie ulega nagrzewaniu, podobnie zresztą jak zawór.

Ułatwienia dla użytkownika

Prostota urządzenia wynika z możliwości samoobsługi warnika. Wyposażony jest w tylko kilka niezbędnych przycisków i kontrolek, które pomogą zorientować się czy w środku nie brakuje płynu lub czy temperatura jest na odpowiednim poziomie. Po włączeniu urządzenia zaświeci się lampka kontrolna pracy grzałki. Regulator temperatury w pokrętle pozwoli ustawić pożądane stopnie i utrzymać je. Każdy model wyposażony jest w szklany wskaźnik poziomu wody z podziałką biegnącą po środku. Podobnym urządzeniem do warnika jest zaparzacz, który jednak nie posiada funkcji regulacji temperatury. Jeden zaparzacz przygotuje jeden rodzaj gorącego napoju, ponieważ wydaje już gotową herbatę lub kawę. Pod tym względem warnik wydaje się bardziej wszechstronny w zastosowaniu, ale jak zwykle, wszystko zależy od konkretnych potrzeb.

Jakie wybrać zasilanie warnika?

Jako pierwsze kryterium zakupu należy rozważyć sposób zasilania warnika. Dla punktu mobilnego zasilanie koniecznie musi być bezprzewodowe. Z kolei dla urządzenia, które będzie wykorzystywane stacjonarnie na przykład w restauracji czy kawiarni, możemy wybrać model wymagający podłączenia, jak i taki, który tego nie wymaga. Zasilanie może być:

  • przewodowe – gazowe lub elektroniczne
  • bezprzewodowe - gazowe lub elektroniczne

Moc elektryczna

Kiedy wiemy już w jakich warunkach nasze urządzenie będzie musiało pracować, konieczne jest podjęcie decyzji co do jego mocy. Kryteria są dwa. Czym większa moc, tym szybciej woda zostaje podgrzana i zagotowana, ale jednocześnie zużywa więcej energii. Planowana szybkość obsługi klienta to drugie kryterium wyboru. Im nasi klienci mają mniej czasu i w czym większym pośpiechu są, tym ważniejszy jest krótki czas zagotowania. Bardzo popularne są urządzenia o mocy pomiędzy 1,5 kW, a 3 kW.

Regulacja temperatury wody

Zależnie od specyfiki napojów, które chcemy podać, może być konieczna zmiana pożądanej temperatury grzania. Różne rodzaje herbat i kaw wymagają odmiennej temperatury zaparzania. Warniki kiepskiej jakości, lub takie przeznaczone do nieprofesjonalnego użytku niekoniecznie taką możliwość dają. Aby zaparzyć „standardowy” napój potrzebujemy temperatury około 90 stopni. Później, zależnie od specjalizacji restauracji i celu wykorzystania wody, pojawia się konieczność zwiększenia lub zmniejszenia temperatury wody. Warto przewidzieć taką potrzebę na etapie zakupu.

Pojemność warnika

Mogłoby wydawać się, że czym większa pojemność, tym lepiej. I naprawdę tak jest, jeżeli dysponujemy odpowiednią ilością czasu. Nagrzewanie wody w dużym warniku może zając nawet godzinę i nie każdy jest w stanie sobie na to pozwolić. Inne możliwości dają urządzenia mniejsze, albo napełniane automatycznie. Te pierwsze ze względu na mniejszą objętość grzeją się szybciej, jednocześnie wymagają szybszego napełniania. Te drugie z kolei wymagają stałego podłączenia do gazy lub prądu. W nich woda automatycznie jest uzupełniana i od razu ogrzewana.

Warnik jednościankowy czy dwuściankowy?

O co z tym chodzi i gdzie jest różnica? Odpowiedź na to pytanie jest naprawdę prosta. Warniki mające tylko jedną ściankę prawie nie posiadają izolacji. Obudowa nagrzewa się bardzo, co w przypadku niefortunnego wypadku może doprowadzić do mocnych oparzeń. Dodatkowo, zagotowana woda szybciej traci ciepło i potrzeba więcej mocy, aby podtrzymać temperaturę. Inaczej wygląda to w kwestii warników dwuściankowych. Z powodu zastosowania takiego rozwiązania, dodatkowa izolacja sprawia, że stygnięcie wody odbywa się dużo wolniej. Ponadto, temperatura obudowy zewnętrznej, jest zdecydowanie niższa, niż w wypadku posiadania tylko jednej ścianki, co zapobiega przypadkowym oparzeniom.

Filtry i czyszczenie warnika

Zależnie od regionu, woda w wodociągach może bardzo różnić się jakością. W jednych miejscach jest słodka i kompletnie nie ma smaku, a w innych chlor czujemy od razu po odkręceniu kranu. Aby eliminować różnice w smaku napoju spowodowane zmienną jakością wody, należy używać filtrów. Zdecydowanie może to polepszyć walory smakowe podawanej kawy i herbaty, na co szczególną uwagę zwrócą koneserzy . Z używaniem nieprzefiltrowanej wody wiąże się również zagrożenie dla urządzenia. Przy tak ogromnych ilościach gotowanej cieczy, w warniku osadza się kamień. Wpływa on negatywnie na ergonomię pracy, zwiększa czas potrzebny do nagrzewania i może ograniczać pojemność. Bez regularnego czyszczenie istnieje ryzyko awarii warnika, która nie jest objęta gwarancją.

Warniki wydają się być typowym „must have”, dla lokali serwujących gorące napoje, szczególnie na wynos lub mobilnie. Urządzenia mogą znacząco skrócić nam czas pracy i przez to zwiększyć zadowolenie klientów. Odpowiednio dobrane, będą służyć przez długi czas. Równie ważna jest ich konserwacja i regularne czyszczenie według zaleceń producenta, aby jak najbardziej wydłużyć ich cykl życia. Powyżej przedstawione elementy stanowią podstawowe kryteria, podczas dokonywania zakupu, które na pewno warto wziąć pod uwagę, kiedy rozpoczynamy poszukiwania odpowiedniego urządzenia.

Posiadamy warniki najwyższej klasy dostosowane do każdych potrzeb. Oferowane przez nas warniki są z wysokiej jakości materiałów i posiadają różne wielkości, aby znalazły idealne zastosowanie w Twojej gastronomii.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą warników do wody!

Leave a Comment