Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Stanowiska pracy w gastronomii i ich wyposażenie /

wyposażenie poszczegóólnych stanowisk pracy w gastronomii

Gastronomia ma w sobie pewien czar, pewne przyciąganie. Nie pozwala nam na nudę i marazm. Z zewnątrz wszystko wydaje się proste i pięknie funkcjonujące. Jednak aby również wewnątrz wszystko przebiegało całkiem sprawnie potrzebne są odpowiednie stanowiska pracy i przede wszystkim kompleksowe wyposażenie każdego z nich. Co powinno znaleźć się w restauracji, aby wszelkie prace przebiegały szybko i bezproblemowo? Co powinno posiadać każde stanowisko pracy? Odpowiadamy na te i inne pytania związane z odpowiednim zaopatrzeniem gastronomii. Zapraszamy do lektury tekstu.

Gastronomia i stanowiska pracy

Jeżeli chcemy w pełni zobrazować, na jakich zasadach działają lokale gastronomiczne, należy na samym początku opisać każde ogniwo, z którego składa się kadra pracownicza takiego lokalu. Dla ułatwienia, przykładem będzie miejsce, które w swojej ofercie ma zarówno dania na ciepło, przekąski, desery oraz napoje wszelkiego rodzaju. W takim miejscu, pracuje więcej osób niż moglibyśmy się spodziewać, a każda posiada swoje obowiązki. Oto podstawowe stanowiska, jakie możemy wyróżnić w lokalu gastronomicznym:

  • Szef kuchni oraz kucharze. Ta część załogi odpowiedzialna jest za przygotowywanie oraz wydawanie posiłków na salę. Praca kucharza jest bardzo ciężka i trwa wiele godzin. W większości przypadków, wynosi ona od 10 do 12 h dziennie. Kucharze przychodzą rano, by przygotować wszystkie półprodukty, które potrzebne będą do złożenia dania w całość. Długość oczekiwania na nasze zamówienie, wiąże się z tym, ile takich zamówień ma kucharz do wydania. Jeśli wchodzimy do restauracji i widzimy pełną salę ludzi, możemy spodziewać się, iż nasze zamówienie nie zostanie nam przyniesione w ciągu 10-ciu minut.
  • Kelnerki, barmanki, bariści. Te osoby wchodzą w skład pracowników, którzy pracują bezpośrednio z klientami lokalu. Ich obowiązkiem jest przyjmowanie zamówień przy stolikach, wydawanie posiłków oraz napojów. W przypadku kelnerów lub (jeśli dany lokal posiada) barmanów również przygotowywanie kawy i różnych napojów. Także rozliczanie się z każdym gościem lokalu oraz obsługa kasy fiskalnej oraz systemu, który przekazuje zamówienia na kuchnię oraz bar. Potocznie nazywany “skład barowy”, najczęściej pierwszy przychodzi do pracy oraz ostatni z niej wychodzi. Przed otwarciem lokalu należy go bowiem odpowiednio przygotować, a po jego zamknięciu dobrze i porządnie wysprzątać.
  • Osoby odpowiedzialne za zmywanie naczyń oraz utrzymywanie porządku na kuchni. Potocznie zwany “zmywak”. Pracownicy zatrudnieni na zmywaku, są bardzo ważni oraz bardzo potrzebni. Przy dużym ruchu, ogrom brudnych sztućców, misek, talerzy czy garnków jest nie do ogarnięcia. Dzięki osobom, których zadaniem jest ich mycie, eliminowany jest problem braku czystych talerzy, na których wydawane jest jedzenie.

Wyposażenie stanowisk pracy w gastronomii

W powyższym tekście poznaliśmy standardowe stanowiska pracy w niemal każdej gastronomii. Każde z nich jest bezwarunkowo potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania całego łańcucha jakim jest lokal. Praca ludzi jest niezastąpiona, ale aby mogli oni szybko i w pełni profesjonalnie wykonywać swoje obowiązki potrzebują odpowiedniego wyposażenia dla swoich stanowisk pracy. Poniżej przedstawimy najczęstsze stanowiska pracy oraz najpotrzebniejsze elementy wyposażenia gastronomicznego.

Wyposażenie kuchni

Jest to jedno z najważniejszych miejsc w całej restauracji. To właśnie tutaj przygotowuje się wszystkie posiłki dla gości. Wyposażenie tego miejsca przede wszystkim zależy od samej oferty lokalu. W zależności od tego, co będzie serwowane - takie powinny być urządzenia. Jeśli w karcie znajdziemy ręcznie lepione produkty mączne, typu pierogi, uszka, kluski itd. to powinna znaleźć się wysokiej jakości zamrażarka, która nie tylko w krótkim czasie zmrozi produkty, ale pozwoli również zachować ich świeżość na długo. W tym celu poleca się zaopatrzyć w zamrażarkę szokową zwaną również "szokówką".

Do pieczenia wysokiej jakości produktów bez wątpienia przyda się piec konwekcyjno-parowy. Dzięki niemu potrawa zachowuje optymalną wilgotność, z pewnością nie będzie przesuszona, a cały proces wypiekania, gotowania czy podgrzewania przebiegnie niezwykle szybko. Nieodłącznym elementem kuchni jest także kuchenka - gazowa lub elektryczna. W wielu restauracjach kucharze wybierają kuchenkę gazową, ponieważ gotowanie na tego rodzaju urządzeniu jest bardziej naturalne ze względu na wykorzystanie ognia. Z kolei kuchenka elektryczna pozwala na większą dokładność względem temperatury, ale ostateczne koszty eksploatacji są zdecydowanie wyższe.

Kolejnym ważnym punktem w kompleksowym wyposażeniu lokalu są regały, blaty i szafki. Musimy wziąć pod uwagę różne warunki panujące w kuchni podczas wielogodzinnej pracy, stąd idealnie sprawdzą się meble ze stali nierdzewnej. Lodówki przemysłowe, to następny ważny element, bez którego ani rusz w kuchni. Pozwolą one przechowywać artykuły spożywcze w odpowiednich warunkach, aby się nie zepsuły i na dłużej pozostały świeże. Ostatecznie nieograniczone ilości garnków, misek, patelni, desek do krojenia i niezawodnych noży.

Wyposażenie baru

Jego wyposażenie zazwyczaj jest podobne w wielu lokalach gastronomicznych. Jest to przestrzeń, w której kelnerzy bądź barmani przygotowują napoje dla klientów, przyjmują rezerwacje i rozliczają zamówienia. Powinny się tutaj znaleźć blaty ze zlewozmywakiem, aby podczas przygotowywania napojów móc wytrzeć i umyć we własnym zakresie drobne naczynia, sztućce i różne elementy wykorzystywanych urządzeń.

Tak samo jak w przypadku kuchni - również w tej części lokalu powinny stanąć lodówko-zamrażarki. Pozwolą one schłodzić podawane napoje do idealnej temperatury. W zależności od oferowanych usług na barze powinien stać ekspres do kawy, blender barowy, sokowirówka lub wyciskarka do cytrusów, kostkarka oraz kruszarka do lodu. To właśnie tutaj powinny być także wszystkie filiżanki, kubki, imbryki do herbaty, szklanki w różnych rozmiarach oraz łyżeczki.

Jeśli w naszym lokalu oferujemy także koktajle lub napoje alkoholowe to powinniśmy zaopatrzyć bar w najpotrzebniejsze narzędzia jak chociażby shaker, miarkę do alkoholu, muddler do miażdżenia owoców i ziół, a także sitko, łyżkę i nalewak barmański. Jeśli w swojej pracy obsługa korzysta ze świeżych owoców i warzyw, to niezwykle ważne jest, aby pokrojone przechowywali w odpowiednich bemarach. Dzięki temu pozostaną one świeże na dłużej. 

Wyposażenie zmywalni

Ten punkt gastronomicznego łańcucha odpowiedzialny jest za mycie i wyparzanie całej zastawy stołowej znajdującej się w restauracji. Często jest to jedno z najtrudniejszych i niekiedy - najodpowiedzialniejszych stanowisk pracy w restauracji. Aby cała praca przebiegała szybko i sprawnie, a współpracownicy nie skarżyli się na braki w czystych naczyniach zmywalnia powinna być wyposażona w profesjonalną zmywarkę i wyparzarkę. Wyróżniamy zmywarki do szkła, do blach i garnków, zmywarki uniwersalne oraz wysokie zmywarki kapturowe. Za ich sprawą brudne naczynia w krótkim czasie zostaną umyte, z kolei dzięki wyparzarce, pozbędziemy się niechcianych drobnoustrojów.

Aby przedłużyć niezawodność urządzeń zachęcamy do zakupu zmiękczacza do wody - sprawi on, że kamień od wody nie będzie osadzał się w tak krótkim czasie, a naczynia będą lśniły bezpośrednio po wyjęciu. W restauracji zadowolenie gości jest uwarunkowane nie tylko od jakości jedzenia i uprzejmości obsługi, ale przede wszystkim od tempa podania. Zatem, aby nie dopuścić do sytuacji, kiedy kucharze czy kelnerzy nie mają czystych naczyń - warto kupić kilka zastaw stołowych. Na pewno się przydadzą.

Jak widać na podstawie powyższych wytycznych - odpowiednie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego zależy nie tylko od zgranej pracy całego zespołu, ale przede wszystkim od odpowiedniego zagospodarowania przestrzeni i wyposażenia jej w niezbędne do pracy narzędzia. Wszystkich chętnych zapraszamy do kontaktu lub do odwiedzenia naszego sklepu internetowego i stacjonarnego. Posiadamy ogromne doświadczenie i tylko sprawdzonych dostawców. Cechuje nas terminowość w działaniu i wysoka jakość świadczonych usług. Chętnie doradzimy, pomożemy skompletować odpowiedni zestaw, a przy większych zamówieniach zaoferujemy niższe ceny. Zapraszamy!

Leave a Comment