Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Pojemniki GN – co to jest, wymiary /

pojemniki GN

W kuchniach, które są wykorzystywane do profesjonalnej obsługi klientów, używane jest bardzo wiele produktów. Duża ilość zamówień sprawia, że produkty te muszą być łatwo dostępne i często od razu pokrojone. Tak przyrządzone składniki lub dania należy jednak gdzieś przechowywać. Aby maksymalnie ułatwić czyszczenie i wykorzystanie miejsca, powstały pojemniki GN

POJEMNIK GN – CO TO JEST

GN jest skrótem od „Gastro Norm”, czyli normy, która ujednolica oznaczenie wielkości naczyń w gastronomii (i nie tylko). Pojemniki oznaczone takim symbolem mają jednakowe wymiary, bez względu na producentów. Dzięki temu z łatwością możemy dopasować każde takie naczynie, do większości urządzeń gastronomicznych, w których przechowuje się żywność.

Idealny pojemnik do przechowywania żywności musi mieć dwie cechy. Po pierwsze, musi być łatwy w czyszczeniu wewnątrz i na zewnątrz, aby nigdzie nie pozostawały resztki jedzenia. Po drugie, jego wykonanie nie może budzić żadnych zastrzeżeń co do higieny i bezpieczeństwa. Aby spełnić te warunki do produkcji pojemników GN stosuje się materiały, które są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia i nie mają negatywnego wpływu na smak żywności.

WYMIARY POJEMNIKÓW GN

Idea ich użycia jest bardzo prosta. Każdy pojemnik można zastąpić mniejszymi tak, że całościowo będą identycznego kształtu i wielkości. Bazowym jest pojemnik o oznaczeniu GN 1/1. Wszystkie inne wymiary również opierają się na ułamkach. Pojemnik GN 1/1 możemy zastąpić dwoma pojemnikami GN 1/2, lub sześcioma pojemnikami GN 1/6, i tak dalej.

Pojemnik GN 2/1 jest dwa razy większy, niż standardowy GN 1/1. Wielkości w ujęciu milimetrowym są ustandaryzowane. Oznacza to, że w obiegu możemy spotkać typowo z góry zdefiniowane rozmiary, przypisane do konkretnego ułamka GN. Najbardziej popularne wymiary pojemników to:

  • GN 2/1 - 650x530 mm, największy, mieszczący w sobie dwa pojemniki GN 1/1
  • GN 1/1 - 530x325 mm, standardowy
  • GN 1/2 - 325x265 mm, połowa powszechnego rozmiaru w poprzek
  • GN 2/4 - 162x530 mm, połowa powszechnego rozmiaru wzdłuż
  • GN 2/3 - 354x325 mm, dwie trzecie wielkości GN 1/1
  • GN 1/3 - 325x176 mm, jedna trzecia pojemnika GN 1/1
  • GN 1/4 - 265x163 mm,
  • GN 1/6 - 176x162 mm,
  • GN 1/9 - 108x176 mm

Oprócz szerokości i długości, pojemniki GN różnią się też głębokością. Zależnie od konieczności, mamy do wyboru rozmiary pomiędzy 20mm, a 200mm głębokości.

MATERIAŁ POJEMNIKÓW GN

Powiedzieliśmy wcześniej, że jedną z najbardziej kluczowych i istotnych cech pojemników GN, jest to, że nie wpływają w żaden sposób na smak składników, ani całych potraw. Aby to osiągnąć niezbędne jest skorzystanie z materiałów, które będą wytrzymałe i higieniczne. Możemy wyróżnić trzy grupy produktów, z których produkowane są pojemniki GN:

  • metale;
  • tworzywa sztuczne;
  • porcelana.

METALE

Jednymi z najbardziej popularnych pojemników GN są te, wykonane ze stali nierdzewnej. Stal ta, ze względu na swoje właściwości, jest powszechnie używana i uznawana w gastronomii. Odporność na bardzo niskie, jak również bardzo wysokie temperatury, brak wpływu na walory potrawy, jak również łatwość w czyszczeniu, czynią z niej zdecydowany numer jeden na liście materiałów używanych w branży gastronomicznej. Nie bez znaczenia jest również odporność tego materiału na temperaturę występującą podczas obróbki termicznej.

Podobnymi właściwościami cechują się pojemniki GN wykonane z emaliowanej stali. Odporne na zimno, jak również na ogromne ciepło, mogące sięgać 800 stopni. Dzięki temu znakomicie nadają się do pieczenia. Wybierane również ze względu na to, że ich nieprzywierająca powłoka umożliwia dużo łatwiejsze pieczenie.

Istnieją również pojemniki wykonane z aluminium, mające być głównie częścią wystawy, bufetu albo szwedzkiego stołu.

TWORZYWA SZTUCZNE

Wszelkie ich odmiany, które wykorzystywane są w kuchni, w gruncie rzeczy są dość podobne. Higieniczne i łatwe w czyszczeniu, przydadzą się do przechowywania części produktów. Cechują się odpornością na dość niską temperaturę, jednak ze względu na swoje pochodzenie, kompletnie inaczej wygląda to w przypadku temperatur wysokich. Zależnie od specyfikacji konkretnego tworzywa, wytrzymują od niecałych 100 stopni, do około 150 stopni.

Wśród tworzyw sztucznych wykorzystywanych w gastronomii znajdziemy: poliwęglan, polipropylen, tritan i grilamid.

PORCELANA

Pojemniki wykonane z tego materiału są dużo bardziej eleganckie i mniej popularnie, niż z innych. Porcelana zdecydowanie przegrywa z metalami czy tworzywami sztucznymi w kategorii wytrzymałość, jednak nada się tam, gdzie prezentacja jest kluczowa. Ponadto, w porównaniu do tworzyw sztucznych, jest w stanie znieść temperatury wykorzystywane do pieczenia w profesjonalnej kuchni, jednak nie tak wysokie, jak emaliowana stal.

Pojemniki GN są niezbędne i bardzo powszechne w gastronomii na całym świecie. To dzięki nim zachowanie higieny jest prostsze i zajmuje mniej czasu. Różne materiały wykonania oraz rozmiary pozwalają na dopasowanie ich do każdego zadania, co wpływa pozytywnie na ergonomię pracy.

Leave a Comment