Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Małe wyposażenie gastronomii: ręczne przybory kuchenne /

łyżki z przyprawami

Gdy twoja kuchnia jest nareszcie gotowa na przyjęcie gości, pora wypełnić ją jedzeniem. Niezastąpione okaże się w tym małe wyposażenie gastronomii: ręczne przybory kuchenne w postaci  łopatek, łyżek, cedzaków, szczypiec i wielu innych. Te drobne artykuły do mieszania i chwytania, pomogą skompletować zestaw idealny, bez którego nie obejdzie się żadne gotowanie.

Wyposażenie domowej kuchni i gastronomii być może podobne w niektórych aspektach, różni się pod wieloma względami. Wynika chociażby z innych urządzeń i liczby zaangażowanych osób. Wyposażenie gastronomii jest więc po pierwsze obszerniejsze a po drugie bardziej wymagające. Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby mieć pewność najlepszego wyboru.

Noże, widelce i ostrzałki

Dobre noże w kuchni to podstawa, dodajmy jedna z wielu. W szerokim asortymencie znajdziesz małe noże do obierania warzyw, noże do każdego rodzaju mięsa, w tym filetowania ryb, noże uniwersalne i specyficzne rodzaje do konkretnego zastosowania, np. noże do chleba, sera itd.

Odrębną kategorię stanowią noże do dekoracji, bardzo precyzyjne, dzięki którym wykonasz ozdobne nacięcia chociażby w owocach. Tak naprawdę wiele profesjonalnych gadżetów kuchennych ma więcej niż jedno zastosowanie. Świetny przykład to porcjoner do lodów, dzięki któremu wydrążysz kulki w owocach.

Widelce do serwowania pieczeni i szpikulce, nożyczki kuchenne, wszystkie one znajdują swoje zastosowanie w kuchni. Niektóre z nich przydają się na co dzień, inne od święta, ale zwyczajnie warto je mieć w jednej sztuce, aby być przygotowanym na każdą ewentualność. Ich zaletą jest możliwość podostrzenia, np. musakiem.

Łyżki i szczypce

Łyżki do mieszania, łyżki cedzakowe, łyżki do serwowania – trzy najpotrzebniejsze rodzaje łyżek na kuchni. Różnią się kształtem, wielkością i mogą różnić się materiałem. O ile łyżki do sałatek mogą być wykonane z lekkiego i lśniącego poliwęglanu, tak do kontaktu z wrzątkiem i gorącymi potrawami poleca się stal nierdzewną odporną na wysokie temperatury. Stal docenia się z jeszcze jednego powodu – w kontakcie z ogniem grilla czy palnika gazowego nie topi się a jedynie rozgrzewa a jak pokazuje doświadczenie obok tych urządzeń lądują nie tylko szczypce do przewracania steków.

Łyżki do serwowania sosów z lekkim wgłębieniem lub te do odławiania (różnego rodzaju łyżki perforowane) a także chochle do zupy – ułatwiają serwowanie w pośpiechu, ponieważ są precyzyjne, odpowiednio wyprofilowane i dostępne w rozmiarze odpowiadającym garnkowi. Zamiast różnych rozmiarów warto wybrać kilka takich samych lub podobnych, ale najbardziej uniwersalnych. Duże cedzaki wielkości pokrywki na 20 litrowy garnek nie są poręczne w niewielkiej kuchni.

Tłuczki, ubijaki, łopatki

Ziemniaki czyli nasz ulubiony dodatek do mięsa. Jeśli nie w postaci smażonych frytek, to puree. Jeśli nie masz czasu włączać miksera planetarnego (albo zajmuje je ciasto) ubijasz je z pomocą ubijaka, który posiada dwie cechy, jest wytrzymały i stabilny. Tylko tyle i aż tyle. Ponadto możesz go użyć do rozdrabniania pozostałych produktów, np. awokado do guacamole. Podobno najlepsze to takie, które posiada w sobie widoczne kawałki owocu. Do kompletnego obiadu potrzebujesz już tylko tłuczka do mięsa, aby kotlety wyszły jak w domu, albo jeszcze lepsze. Na koniec pozostaje zamówić deser, ten wyrobiony w mikserze, wydobyty łopatką do ciasta. Trio idealne.

Co z dekoracją? Wyśmienite potrawy nie tylko smakują, ale wyglądają. Wystarczy, że przed wydaniem ciasta oprószysz ranty cukrem pudrem albo zetrzesz kawałek gorzkiej czekolady lub przyprawy. Kardamon na jabłeczniku? Cynamon do gulaszu? Nie ma rzeczy niemożliwych.

Łyżki do lodów i inne ozdobniki

Jak już wspominaliśmy w kuchni wszystko może być użyte w więcej niż jeden sposób. Kolejny przykład to łyżki do lodów. Nałożysz nimi schludnie puree lub uformujesz ciastka, które wyrosną w łezki. Porcjonery będą z kolei świetne do odmierzania porcji, nie tylko lodów. Kucharze lubią popisywać się swoimi umiejętnościami, ale nie zmienia to faktu, że chętnie korzystają z gadżetów, które usprawniają pracę. Krajalnica do jajek i warzyw, ręczna szatkownica i tarka o różnych oczkach – jak bez nich wyglądałaby sałatka? Wykrawarka do jabłek, obieraki do warzyw i owoców – one także są niezbędne na kuchni. Chociażby z tego względu, że na kuchni pracuje wielu młodych kucharzy po szkołach, którzy dopiero uczą się fachu. Dla nich każda pomoc jest na wagę złota.

Zadbaj o kompletne wyposażenie kuchni i nie ograniczaj się do artykułów pierwszej potrzeby. Kuchnia to nie tylko ciężka praca, to zabawa, wyobraźnia i ciągłe poszukiwanie nowości. Akcesoria i przybory kuchenne to dodatki a jak wiadomo, od tych często zależy całe powodzenie, chociażby w przygotowywaniu potraw.

 

Beata

Leave a Comment