Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Małe bemary gastronomiczne – profesjonalny gadżet do kuchni /

małe bemary gastronomiczne

Są niezbędnym wyposażeniem profesjonalnej kuchni, gdzie spełniają szereg zastosowań. Te małe, niepozorne pojemniczki, wierzcie lub nie, wypełniają lodówki, blaty i półki zaplecz restauracji. Mają zróżnicowane rozmiary, materiały i wszechstronne zastosowanie, ale przede wszystkim, są stworzone do kontaktu z żywnością. Małe bemary gastronomiczne to profesjonalny gadżet do kuchni. Sprawdź jak duży potencjał w nich drzemie.

Praca w kuchni uczy sprytnych rozwiązań, które później z satysfakcją wykorzystuje się w zaciszu własnego domu. Jak szybko pokroić ananasa i awokado lub co zrobić, by makaron nigdy się nie sklejał i smakował jak z najlepszej restauracji? A jak już coś przygotujemy, jak to przechować, by przetrwało w niezmienionej postaci? W tym właśnie pomagają bemary i oczywiście kilka przydatnych zasad.

Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Tak naprawdę to zależy co chcemy przechować. Świeże owoce i warzywa najlepiej czują się w chłodni. Jeszcze przed włożeniem do lodówki wycieramy je do sucha a myjemy dopiero, gdy mamy na nie ochotę. Rośliny pokryte są warstwą środków, które przedłużają ich świeżość. Nadgniłe i porastające pleśnią sztuki szybko usuwamy. Gdy z kolei chcemy, by banany czy awokado szybciej dojrzały, stawiamy je w ciepłym miejscu. Najbardziej wrażliwe na zmiany warunków otoczenia są sałaty i zioła. O ile nie są w doniczce, zerwane pędy obwijamy w mokry ręcznik papierowy i wstawiamy do lodówki. Pobiorą tyle wody z papieru, ile będą potrzebować. 

Jeśli przygotowujemy warzywa i owoce do zjedzenia, np. dla dzieci, to myjemy je, wycieramy do sucha i wkładamy do pojemnika bez listków/gałązek/gniazd nasiennych. Pojemnik musi być czysty, najlepiej wyparzony i wytarty do sucha. Woda i temperatura są pożywką dla bakterii, dlatego suche i zimne powietrze lodówki zakonserwuje je na długie dni. Świetnym naturalnym konserwantem jest sok z cytryny. Wystarczy, że zamoczysz połówkę jabłka odkrojoną stroną w pojemniku z sokiem z cytryny – nie ściemnieje, ponieważ zatrzymasz dostęp powietrza i tym samym zatrzymasz utlenianie.

Suche produkty – kasze, makarony, orzechy przechowujemy w oryginalnych opakowaniach lub przesypujemy je do pojemników z przykrywką i odstawiamy w suche miejsce.

Dlaczego GN do przechowywania żywności?

GNy to pojemniki o ujednoliconych wymiarach, co bardzo ułatwia poruszanie się w niewielkiej przestrzeni kuchni. Tak, profesjonaliści, też cierpią na jej braki. GNy pasują jeden do drugiego, ponieważ mają względem siebie podwojone wielkości, dlatego łatwo umieścisz je jeden obok drugiego lub jeden w drugim. Mogą być używane do przechowywania płynów (soki, olej) i mięsa, owoców oraz warzyw. Nie wsiąka w nie zapach czy kolor. Są bardzo wytrzymałe na odkształcenia i pęknięcia, nadają się do mycia w zmywarce i podgrzewania w mikrofali. GNy czy zdrobniale mówiąc bemarki są wykorzystywane do witryn chłodniczych i podgrzewaczy, ponieważ wytrzymują duże różnice temperatur i łatwo je doprowadzić do porządku, nawet gdy na ich powierzchni zdażą się przypalenia lub osiądzie tłusta warstwa. To pojemnik wręcz idealny.

GNy – plastikowe czy metalowe?

Oprócz rozmiaru najważniejszą kwestią przy wyborze pojemnika GN jest materiał, i tak jedne pasują do lodówki a inne do podgrzewaczy. Czym charakteryzują się bemary z poliwęglanu?

Bemary poliwęglanowe należą do najtrwalszych opakowań o wytrzymałości na temperaturę w zakresie -40 do + 110 st.cels. Są lżejsze i cichsze od pojemników stalowych. W przeciwieństwie do stali, nie nadają się do używania w pieciach konwekcyjno-parowych. Będą za to odpowiedniejsze do przechowywania owoców, ponieważ kwasy wchodzą w reakcję z metalem i szybciej się utleniają. Pomidor umieszczony w stalowym bemarze na drugi dzień zgnije, w plastiku – pozostanie świeży. Małe bemary nadają się także do odmierzania niewielkich ilości produktów, mieszania i miksowania, przechowywania w lodówkach i temperaturach pokojowych dowolnych produktów.

Małe bemary są integralną częścią wyposażenia profesjonalnej kuchni. Dzięki nim praca idzie szybciej i sprawniej, ponieważ pomagają zachować kolejność i porządek. Ich wielozadaniowość powoduje, że raz kupiony pojemnik będzie sprawdzał się w wielu zadaniach i z pewnością nie okaże się zbędnym wydatkiem.

Leave a Comment