Przejdź do treści
Wczytuję...
 22 270 61 13
 biuro@gastrochef.pl 
 Trakt Brzeski 35, 05-077 Warszawa

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Kompleksowe wyposażenie gastronomii - dlaczego jest ważne? /

kuchnia

W gastronomii liczy się czas. Kiedy nadchodzą godziny szczytu dla danego lokalu, klienci zajmują wszystkie stoliki, a kolejni dopytują się o miejsce, kuchnia musi pracować na najwyższych obrotach. Wszystko po to, aby klienci otrzymali swoje posiłki na czas i wyszli z lokalu jak najbardziej zadowoleni. To właśnie dobra opinia i wysokie obłożenie przyciągają kolejne osoby. Za tym wszystkim stoją jednak w pierwszej kolejności osoby obsługujące kuchnie. To głównie dla pysznego, aromatycznego jedzenia ludzie korzystają z lokali gastronomicznych. Co składa się w takim razie na kompleksowe wyposażanie kuchni?

ODPOWIEDNI SPRZĘT

Aby żywność pozostała świeża jak najdłużej, niezbędne są wysokiej klasy urządzenia chłodnicze. Bez nich, przechowywanie produktów byłoby bardzo utrudnione. Następnie mamy do dyspozycji wszelkiego rodzaju urządzenia do obróbki termicznej, takie jak bemary, frytkownice, piece, czy płyty grillowe. Te sprzęty umożliwiają błyskawiczne wykonanie dań, takich jak gofry, frytki, czy hot – dogi. Lecz również służą do smażenia i pieczenia wielu innych produktów. Ich wybór powinien być dostosowany do menu lokalu – gofrownica w lokalu, który specjalizuje się w kebabach nie ma sensu, tam zdecydowanie bardziej przyda się rożno do gyrosu i płyta grillowa.

Przed obróbką termiczną, większość produktów poddawanych jest obróbce mechanicznej, krojeniu, miksowaniu, obieraniu. Dzięki urządzeniom do obróbki mechanicznej możemy znacząco zmniejszyć ilość potrzebnego czasu, na przykład poprzez zastosowanie miksera o dużej mocy. Tak samo zadziała zastosowanie krajalnicy, np. w sklepie mięsnym. Do tej kategorii zaliczają się również roboty wielofunkcyjne i blixery. Ostatnim znaczącym usprawnieniem, które znajduje się w każdym lokalu, jest zmywarka gastronomiczna. Jej pojemność i szybkość zmywania sprawiają, że jest dużo wydajniejsza niż zmywanie ręczne. Ponadto, mniejsze zużycie wody, w porównaniu do zmywania w inny sposób, pozwala na znaczą oszczędność zasobów, a w skali miesiąca również mniejszych rachunków.

AKCESORIA KUCHENNE I NACZYNIA GASTRONOMICZNE

Akcesoria kuchenne, czyli wszystko, czego używają pracownicy kuchni podczas przygotowywania i nakładania potraw. Chochle i cedzaki, to urządzenia bez których nakładanie wszelkich płynnych elementów dania byłoby bardzo ciężkie. Deski, szczypce, lejki i termometry niejednokrotnie są nieocenioną pomocą. Na osobną uwagę w kategorii akcesoriów kuchennych zasługują noże. Ich różnorodność, wielofunkcyjność czy wysoka specjalizacja sprawia, że w kuchni nie może ich zabrakną, są potrzebne przez cały czas. Z tego powodu bardzo ważne jest wybranie noży dobrej jakości, które są bezpieczne i mogą służyć przez lata. Naczynia gastronomiczne, to z kolei wszelkie garnki, miski, naczynia żeliwne czy pojemniki. Bez większości z nich, codzienne gotowanie nie byłoby możliwe. Dlatego ich posiadanie jest konieczne.

ODPOWIEDNIE MEBLE

Stoły, półki i inne wyposażenie meblowe w lokalu związanym z gastronomią, są użytkowane praktycznie nieustannie. Muszą być wytrzymałe i funkcjonalne. Aby spełnić te wymagania producenci decydują się na produkcję mebli kuchennych ze stali nierdzewnej. Dużą zaletą, jest łatwość w czyszczeniu tego materiału i jego odporność na uszkodzenia. Dodatkowo, stal nierdzewna nie powinna wchodzić w reakcje chemiczne z żadnymi substancjami zawartymi w żywności czy napojach.

SZKŁO GASTRONOMICZNE

Jednym z ostatnich elementów, które niezbędnie muszą znajdować się w kompleksowo wyposażonej kłótni, jest szkło. Duży wybór kieliszków, kufli i szklanek jest szczególnie ważny w lokalach serwujących alkohole. Na przestrzeni lat kultura picia bardzo się rozwinęła i rozkwitła. Do poszczególnych rodzajów napojów czy alkoholi powstały specjalne naczynia. Ich odpowiednie rozróżnienie i podawanie wiele mówi o klasie lokalu.

Kompleksowe wyposażenie w gastronomii jest bardzo ważne. Pozwala ułatwić pracę obsłudze na etapie przygotowywania potraw. Dzięki szerokiemu wyborowi narzędzi do pracy, możliwe jest wykonywanie pracy szybciej i łatwiej. Wszelkiego rodzaju przetwarzanie produktów wymaga mniejszej ilości energii i zasobów, szczególnie z powodu coraz bardziej popularnej wielofunkcyjności urządzeń. Dzięki dopasowanemu wyposażeniu klient jest obsługiwany w krótszym czasie, a posiłki są ładniejsze i bardziej estetyczne. Z tych powodów kompleksowo wyposażona kuchnia powinna być podstawową bazą dla każdego lokalu gastronomicznego.

Leave a Comment