Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Kawa i herbata w restauracji - w czym ją podawać? /

herbata i kawa

W polskim społeczeństwie picie kawy i herbaty jest bardzo powszechne. Prawdą jest, że kultura spożywania tych napojów raczej nie wiąże się z wieloletnią tradycją, ani specyficznymi obrzędami. Popularne są jednak jako napoje do posiłku, czy na różnego rodzaju spotkania. Wyjątkowy smak kawy i herbaty sprawia, że mają one miliony zwolenników na całym świecie.

HERBATA MIELONA I LIŚCIASTA

Jak w każdej dziedzinie, również herbata może być przyrządzona w bardziej lub mniej profesjonalny sposób. Na świecie dostępne są różne rodzaje i gatunki herbat, a wszystkie one różnią się smakiem i właściwościami. Nie tylko kawa zawiera substancje mające służyć pobudzeniu. W herbacie znajdziemy substancję określaną jako teina (kofeina). Kofeina różni się nazwą zależnie od swojego pochodzenia.

Najbardziej popularna w naszym regionie jest czarna herbata mielona. Dzięki praktycznemu pakowaniu w torebki, przygotowanie naparu staje się łatwe i ekspresowe. Trochę inaczej sytuacja wygląda w przypadku herbat liściastych, ponieważ ich przygotowanie jest bardziej skomplikowane. Picie niesłodzonej herbaty może mieć pozytywny wpływ na zdrowotne aspekty naszego ciała. Mówimy między innymi o wsparciu w usuwaniu toksyn z organizmu i pobudzeniu układu trawienia. Odnotowano również pozytywny efekt wywierany na układ krążenia.

SERWOWANIE HERBATY W LOKALU GASTRONOMICZNYM

Zależnie od formy, podajemy herbatę w filiżance, udostępniając ciepłą wodę z warnika, lub w bardziej ceremonialny sposób. W części przypadków, gdzie restauracja nie specjalizuje się w tego typu napojach, wystarczające będzie najzwyklejsze uzupełnienie filiżanki wrzątkiem i obok niej dołożenie torebeczki z herbatą. Pozwoli to uzyskać idealną moc wywaru, zależną od preferencji każdego klienta. Można również wykorzystać czajniczki, co wielu klientów na pewno będzie miło wspominać.

Dobrym pomysłem może być wykorzystanie warnika do wody, który będzie dostępny dla wszystkich. Takie rozwiązanie jest nieodłącznym elementem bufetów czy poczęstunków na konferencjach, spotkaniach biznesowych, różnych przyjęciach. Zwykle wykorzystywane do zaparzenia podstawowych odmian napojów, takich jak herbata czarna czy owocowa, i kawa czarna.

Ostatnim wyróżniającym się sposobem, jest serwowanie napojów w herbaciarniach i części lokali orientalnych. W takich miejscach herbata musi być zaparzona według szczególnych wytycznych (takich jak temperatura, czas parzenia), oraz podana w odpowiedni sposób. Odpowiednim jest wtedy wykorzystanie czarek, czajniczków, zdobionych naczyń oraz aromatycznych przypraw. Klienci są dużo bardziej wymagający.

KAWA CZARNA I INNE

W codziennych okolicznościach zwykle decydujemy się na jeden z dwóch rodzajów kawy: mieloną sypką lub w ziarnach, którą następnie również poddaje się procesowi mielenia. Dla wielu osób napój ten stał się nieodłącznym elementem życia. Rano, aby obudzić się po wstaniu, w pracy, w trakcie przerwy, po południu na pobudzenie. Wielka popularność kawy jest wynikiem jej właściwości pobudzających. Kofeina zawarta w ziarnach kawy wpływa pozytywnie na nasz nastrój, a także dodaje energii.

Mała część osób sięga jednak dalej w kawową metodologię. Mamy kawy w ziarnach, które dopiero należy zmielić, istnieją różne odmiany i pochodzenie poszczególnych rodzajów jest niejednakowe, różne sposoby zaparzania, na przykład w zaparzarce.  

SERWOWANIE KAWY W LOKALU GASTRONOMICZNYM

Tak samo jak w przypadku herbaty, kawę serwujemy w różny sposób, zależnie od klienta docelowego i okoliczności. Większość przypadków wymaga wykorzystania bardzo wysokiej jakości kawy, parzonej w specyficzny, ale tradycyjny sposób, ponieważ duże grono klientów ceni sobie nie tylko sam ten proces, ale także ostateczny, wyjątkowy smak napoju.

Tak jak do przygotowania herbaty pomocny bywa warnik, tak do przygotowania kawy potrzebny jest specjalny zaparzacz. Skorzystanie z niego jest łatwe i bezpieczne – należy podstawić filiżankę i odkręcić kurek. Kawa będzie ciepła i smaczna. Takie rozwiązanie szczególnie przydatne jest na eventach biznesowych czy rozrywkowych, bufetach i szkoleniach, gdzie poczęstunek jest często nieodłącznym elementem agendy.

Drugim popularnym sposobem serwowania kawy, jest wykorzystanie ekspresów. Kawa przygotowuje się szybko, w większości bez naszego udziału. Dobrej jakości ekspres stanowi idealne rozwiązanie do restauracji, pozwalające osiągnąć większą różnorodność napoi i wyższą jakość, niż z użyciem zaparzacza. Takie urządzenia często pojawiają się w biurach, lecz również coraz częściej goszczą w domach osób prywatnych. Szybko pozwalają na przygotowanie naprawdę smacznej kawy, często w różnych odmianach. Musimy jednak pamiętać, że do przygotowania kawy potrzebne są filiżanki i szklanki w różnych pojemnościach (w zależności od oferty naszej restauracji), a także spodki czy naczynia, w których bez problemu spienimy mleko. W każdej szanującej się gastronomii - nie powinno tego zabraknąć.

Najbardziej „zaawansowany” sposób picia i przygotowania kawy możemy spotkać przeważnie tam, gdzie znajdują się palarnie ziaren. Półki w takich miejscach mieszczą w sobie ziarna z każdego zakątka świata, o różnych walorach i kolorach. Prawdziwi koneserzy znajdą w palarniach i pijalniach kawy naprawdę wiele możliwości, w tym te, obejmujące alternatywne metody parzenia. W tym przypadku również warto zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju szklanki i filiżanki, o różnych pojemnościach. W końcu nie ma nic gorszego w gastronomii niż wielkie grono oczekujących i chwilowy brak czystych naczyń.

Leave a Comment