Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Funkcje odzieży gastronomicznej /

bluza gastronomiczna

Każda branża charakteryzuje się konkretnym rodzajem ubioru, który pełni pewne funkcje. Czasem jest to strój formalny, taki jak garnitur, czasem są to bardziej casualowe stylizacje, a czasem takie, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Jedną z tych ostatnich, jest ubiór gastronomiczny. Specyficzne czapki, bluzy, koszule, to wszystko składa się na wizerunek kuchni.

CO SKŁADA SIĘ NA ODZIEŻ GASTRONOMICZNĄ

Na odzież gastronomiczną składa się kilka podstawowych elementów:

  • bluza i bluzka kucharska
  • czapka kucharska
  • fartuch gastronomiczny
  • spodnie gastronomiczny

Każdy z tych elementów pełni funkcję ochronną. Dodatkowo, mają bardzo duży udział w zachowaniu higieny. Wiele z elementów ubioru, takich jak czapka czy bluza kucharska,

BEZPIECZEŃSTWO

W kuchni należy zachować szczególną uwagę. Mnogość składników i naczyń obecnych dookoła sprawia, że z łatwością można coś potrącić, przewrócić, czy na coś wpaść. Podczas przygotowania potraw pracownicy kuchni cały czas mają kontakt z gorącymi garnkami, gorącymi piecami, wrzącą wodą czy rozgrzanym tłuszczem.

Odzież gastronomiczna wykonana przeważnie z mieszanki bawełny oraz poliestru, ma za zadanie chronić ciało w przypadku kontaktu z jakąś cieczą, czy gorącem. Spadający kawałek jedzenia, ani pryskający olej nie powinny wyrządzić żadnej szkody kucharzowi

Podobną funkcję pełnią fartuchy gastronomicznie, wielokrotnie będące wodoodporne, czy chroniące przed gorącem. W przypadku wykorzystaniu materiałów trudnopalnych znakomicie sprawdzą się w miejscach, gdzie jest duży kontakt z płomieniami, takimi jak grill. Zapobiegają także zabrudzeniom stroju pod spodem. Fartuchy pełnią ważną funkcję szczególnie dla obsługi kelnerskiej – są częścią wizerunku oraz praktycznym miejscem do przechowywania notesów na zamówienia.

KOMFORT NOSZENIA

Wszystkie osoby, które czasem gotują, wiedzą jak szybko w kuchni robi się gorąco. W niedługim czasie temperatura staje się iście piekielna i pozostaje taka przez cały czas przygotowywania potrawy, a nawet jeszcze jakiś czas po zakończeniu kuchennych wojaży. W profesjonalnej restauracji jest tak samo. Kucharze narażeni są na środowisko wysokiej temperatury i wysokiego poziomu wilgoci. Z tego powodu używana odzież musi cechować się szczególnym składem, aby skóra mogła swobodnie oddychać.

HIGIENA

Podczas pracy w gastronomii kucharze, pomocnicy szefów kuchni czy kelnerzy, mają ciągły kontakt z żywnością. Dotykają jej, oprawiają, przygotowują potrawy i je podają. Niedopuszczalne jest, aby w żywności znalazły się jakiekolwiek ciała obce. Aby temu zapobiec, powszechne jest stosowanie w kuchni nakryć głowy.

Czapki kucharskie, czapki budyniówki, czy klasyczne czapki z daszkiem, zapobiegają dostawaniu się włosów do potrawy czy do poszczególnych składników w trakcie ich przygotowania. Aby nakrycia głowy spełniały swoje zadanie, a do tego nie utrudniały pracy obsłudze kuchni, muszą być wykonane w sposób umożliwiający swobodne poruszanie się, nachylanie oraz odpowiednią wentylację. Zastosowane materiały powinny oddychać oraz w odpowiednich ilościach pochłaniać wilgoć. Jednym z rozwiązań technologicznych pozwalających to osiągnąć, jest perforacja materiału umożliwiająca przepuszczanie powietrza.

WIZERUNEK

W dobie Internetu i łatwego dostępu do wielu lokali gastronomicznych, nie bez znaczenie pozostaje fakt, że klienci dużo częściej odwiedzają miejsca ładne, zadbane, o szczególnym wystroju czy stylu. Charakter lokalu już na pierwszy rzut oka poznajemy po tym, w jaki sposób zostały zaprojektowane wnętrza, czy co zawiera menu. Dużo większym szczegółem, wpływającym pozytywnie na to, w jaki sposób lokal postrzegają klienci, jest odzież gastronomiczna, którą prezentuje obsługa. Czerwone fartuchy w pizzeriach, regionalne wzory, czy wielkie czapki kucharskie bywają często nieodłącznym elementem klimatu restauracji.

 

Każdy element odzieży ma swoje przeznaczenie. Ich ogólnym zadaniem jest przyczynienie się do zwiększenia komfortu i bezpieczeństwa pracy, a także zachowanie należytej higieny. Obsługa w profesjonalnej kuchni powinna być wyposażona w odpowiedni strój, chroniący zarówno pracowników, jak i klientów. Szeroki wybór modeli i kolorów sprawi, że każdy właściciel biznesu gastronomicznego znajdzie coś zgodnego, ze swoją wizją i charakterem miejsca.

Pełna oferta odzieży gastronomicznej dostępna w naszej hustowni Gastrochef znajduje się w tym miejscu.

Leave a Comment