Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Cukiernice w gastronomii – ponadczasowy element wystroju sali /

cukiernice w gastronomii

Czy istnieje coś co zbliża bardziej niż filiżanka pysznej herbaty lub aromatycznej kawy? Cukiernica to niezastąpiony element na kawiarnianym stoliku, który da swobodę gościom, by mogli rozkoszować się napojem dokładnie takim jaki lubią.

Cukiernica służy do serwowania cukru w klasycznym stylu. Zdobi stół i spełnia funkcję praktyczną. Goście z pewnością docenią ją bardziej od papierowych saszetek czy dozowników. Cukiernice w gastronomii to ponadczasowy element wystroju sali, który doda kilka punktów do wrażenia z pobytu w lokalu.

Klasyka zawsze w cenie

Zastawa do lokali gastronomicznych jest najczęściej utrzymana w klasycznej bieli. Ten kolor kojarzy się z elegancją, prostotą i czystością. Ponadto łatwo dopasowuje się do różnych wystrojów sali. Okrągła cukiernica będzie uzupełniała resztę zastawy utrzymanej w podobnym stylu. Oczywiście poszczególne elementy zestawów mogą być umiejętnie mieszane, ale to wymaga już wyczucia smaku, który nie każdy posiada. Podsumowując - biała, ceramiczna cukiernica to bezpieczny wybór, z którym nigdy nie zbłądzimy.

Wybór materiału

Każde tworzywo posiada swoje zalety i wady. Porcelana występuje w szerokiej gamie kolorów i rozmiarów. Do jej niewątpliwych zalet należy zaliczyć piękny wygląd połączony z praktycznością. Porcelanę można myć w zmywarce i podgrzewać w mikrofali a przecież sprawia wrażenie tak delikatnej. Wszystko dzięki wysokiej temperaturze wypalania sięgającej 1000 st.c., która zapewnia twardość, trwałość i wydobywa blask szkliwa. Ceramika i porcelana są pięknym i optymalnym cenowo wyborem biorąc pod uwagę potrzebę regularnej wymiany elementów zastawy.

Na co zwrócić uwagę?

Idealna cukiernica do gastronomii to taka, która łączy względy praktyczne z estetycznymi. Oczywiście w pierwszej kolejności dostrzegamy jej piękno, niebanalne wykończenie lub ciekawy design, ale to w trakcie użytkowania przekonujemy się czy spełnia swoje funkcje. Dobrze, gdy cukierniczka ma rozmieszczone po bokach uszy, za które łatwo ją złapać i podnieść. Pokrywka zakończona ozdobnym uchwytem pomoże zachować czystość wewnątrz naczynia. Szeroka podstawa dna będzie stabilizować i uchroni przed rozsypaniem cukru po stole.

Pewna marka

Elementy zastawy stołowej marki Stalgast są tworzone z myślą o specyficznych zapotrzebowaniach gastronomii. Zachowują świetny wygląd i funkcjonalność pomimo intensywnego eksploatowania. Ponadczasowy design cukiernicy nie przeminie z końcem sezonu i wpasuje się we wcześniej zakupiony komplet tej marki. Gdy jest częścią serwisu do herbaty lub kawy, tworzy z nimi harmonijną całość zapewniając dobre walory estetyczne. Cukiernica pomieści 0,25 l cukru co odpowiada jednej szklance.

Cukiernica to drobny element ozdobny, który niewielkim nakładem środków stworzy atmosferę przytulności. Pomoże rozgościć się przy filiżance a goście poczują się zaopiekowani. Nie zapomnij o pełnym naczyniu i oddzielnej łyżeczce do cukru. Goście z pewnością to docenią.

Leave a Comment