Jakość „kranówki” pozostawia wiele do życzenia. Woda o najwyższym poziomie twardości utrzymuje się w niemal każdym dużym mieście Polski. Jedynym sprawdzonym wyjściem dla przedsiębiorców jest zmiękczacz do wody – odkamienianie wody w gastronomii na własną rękę.
Dlaczego wodę należy odkamieniać? Co to daje i na czym polega? Jakie są konsekwencje korzystania z twardej wody? Automatyczne zmiękczacze wody znajdują się na wyposażeniu punktów zbiorowego żywienia, ale coraz częściej spotykamy je także w prywatnych domach.
Twarda woda czyli jaka?
Woda doprowadzana korytarzem wodociągowym jest twarda. Podobnie jak ta wydobywana ze studni i butelkowana mineralna. W dużej mierze winne są temu położenie geograficzne i ubogi zasób w wodę, który każe nam korzystać z tego, co mamy. A mamy duży problem z wodą, która bywa niesmaczna i ogólnie ujmując nie ryzykujemy jej spożywania bez przegotowania.
Woda w postaci deszczówki albo ta płynąca w górskim potoku to wody miękkie. Krople wchłaniane przez glebę zaczynają krążyć w skałach nasycając się różnymi minerałami. Polska położona na wapieniach niestety nasyca wodę tlenkami żelaza, wapnia i magnezu – charakterystycznymi dla twardej wody. Oprócz nich znajdziemy w wodzie prawdziwą tablicę Mendelejewa – metale ciężkie, mangan, glin...
Czy twarda woda to zła woda?
Woda bogata w minerały jest zdrowa, pod warunkiem, że są to związki korzystne dla naszego zdrowia. Wspomniane sole również do takich należą, ale w wysokich stężeniach mogą powodować nieprzyjemne efekty, np. biegunkę i wpływać na jakość wody: pogarszać smak, zapach i kolor. Po czym rozpoznać twardą wodę? Po osadach wokół ujścia kranów i na dnie czajników, ale nie tylko. Kamień będzie się gromadził wszędzie tam, gdzie krąży ciepła woda – w piecach konwekcyjno-parowych, zmywarkach, wyparzarkach, osiądzie na talerzach, szkle i sztućcach.
Czy twarda woda może uszkodzić sprzęt? Tak i ma to nawet swoją nazwę: kamień kotłowy. Zjawisko polega na zapychaniu rur i powlekaniu kamieniem elementów pomp ciepła mających styczność z wodą. W efekcie zużywamy więcej metrów sześciennych, więcej energii do podgrzania i używamy więcej detergentów, by uzyskać dobre efekty mycia. Podsumowując, zadbanie o miękką wodę leży w naszym interesie.
Rozpoznaj twardą wodę
Jeśli zastanawiasz się czy problem twardej wody rzeczywiście Cię dotyczy, sprawdź czy zauważyłeś następujące oznaki:
- trudne do usunięcia białe, szare i brązowe osady z kamienia
- rosnące rachunki za energię, wodę, ogrzewanie
- zwiększone zużycie chemicznych środków myjących
- wysuszona i podrażniona skóra
- coraz częstsze naprawy urządzeń AGD mających kontakt z wodą
- wydłużony czas pracy przy sprzątaniu
Jak działa zmiękczacz do wody?
Prywatny uzdatniacz wody pozbywa się związków wapnia (Ca), magnezu (Mg) oraz żelaza (Fe) i wymienia je na niegroźny dla zdrowia sód. Zmiękczacz opiera swoje działanie na specjalnym złożu jonitu o właściwościach jonowymiennych. Proces aktywują tabletki solne, które o zaprogramowanej przez nas godzinie automatycznie trafiają do złoża i wypłukują jony wapnia i magnezu do ścieku. W obrębie lokalu krąży więc woda zmiękczona i to ona trafia do zmywarki, pieca, ekspresu do kawy i kostkarki.
Automatyczny zmiękczacz do gastronomii wyposażony w system prostego sterowania, daje możliwość ustawienia parametrów pracy i dostosowania ich do własnych potrzeb. Samo urządzenie zostało skonstruowane w sposób zapewniający długie, ekonomiczne i niezawodne działanie. Ceramiczne elementy są odporne na korozję, szczelne, nie gromadzą zanieczyszczeń, co dodatkowo usprawnia działanie.
Efekt to woda zmiękczona, która nadaje się do picia. Co ważne jej smak, kolor i zapach ulegają znacznej poprawie. Zawiera wszystkie ważne składniki. Choć bogatsza w sód, nie ma słonego posmaku.
Zalety miękkiej wody:
- urządzenia grzewcze i instalacje są chronione przed kamieniem kotłowym
- mniejsze rachunki za prąd, ogrzewanie, wodę
- mniejsze zużycie środków chemicznych
- osad z kamienia jest delikatny i łatwy do usunięcia
- skóra narażona na mniejsze ilości detergentów
- naczynia są błyszczące i bez zacieków
- woda o lepszych właściwościach organoleptycznych
Czego zmiękczacz nie robi
Zmiękczacz pozbywa się tylko minerałów, których nadmiar powoduje zbyt wysoki poziom twardości wody. Pozostawia wszystkie minerały ważne dla zdrowia, które uzupełniamy z jedzeniem na bazie wody i piciem. Nie robi więc tego co odwrócona osmoza czyli inny popularny system uzdatniania wody. W procesie odwróconej osmozy powstaje woda demineralizowana – świetna do zastosowań technicznych, ale niekoniecznie dla organizmu. Woda wyjałowiona z minerałów może powodować niedobory i nie nawadnia tak dobrze jak butelkowana. W dobie coraz trudniej zaspokajanych potrzeb na minerały warto rozważyć kompromis pomiędzy tym, co konieczne a rzeczywiście potrzebne.
Beata