Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Blog Grid / Jaki wybrać piec do pizzy do lokalu gastronomicznego? Mini poradnik /

profesjonalny piec do pizzy

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to ogromne wyzwanie – szczególnie jeżeli mowa o pizzerii. Konkurencja jest ogromna; na rynku jest bardzo dużo restauracji serwujących to popularne danie. Właściciele pizzerii muszą wykazać się kreatywnością i pomysłowością, ale równie ważna jest kwestia podstawowa – jakość ciasta. Najlepsi włoscy kucharze niezwykle starannie podchodzą do tematu receptury i sposobu wypiekania pizzy – cały proces traktują jako sztukę, a każdy składnik dobierany jest według ścisłych wytycznych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. O smaku, aromacie i chrupkości ciasta będzie również decydował piec do pizzy, dlatego jego wybór powinien być dobrze przemyślany. Sprawdź, jaki piec do pizzy będzie najlepszym wyborem w Twoim lokalu gastronomicznym!

Piec do pizzy do lokalu gastronomicznego – czym się kierować przy wyborze?

Oczywisty jest fakt, że tak naprawdę nie ma urządzenia, które byłoby dobrym rozwiązaniem w każdym przypadku. Zakup pieca do pizzy to kwestia indywidualna, a ostateczny wybór zależeć będzie od możliwości finansowych, dostępnej przestrzeni oraz preferencji użytkownika. Warto pamiętać, że nawet w przypadku bardzo małych lokali, nie będzie żadnego problemu ze znalezieniem sprzętu o kompaktowych rozmiarach, który jednocześnie spełni wszelkie oczekiwania. Podobnie jest z kosztami; dzisiaj wcale nie trzeba wydawać majątku, aby zakupić urządzenie wykonane z wysokiej jakości materiałów, trwałe i zapewniające dużą wydajność. Jeżeli dokładnie przemyślisz zakup pieca do pizzy, z pewnością znajdziesz sprzęt, który doskonale sprawdzi się w Twoim lokalu, usprawni pracę kucharza i umożliwi uzyskanie przepysznej i aromatycznej pizzy we włoskim stylu.

Gazowy czy elektryczny piec do pizzy?

Właściciele pizzerii bardzo często nie wiedzą, jaki piec wybrać – gazowy czy elektryczny. Jest to dosyć trudna do rozstrzygnięcia kwestia, ponieważ każda z tych opcji posiada zarówno wiele wad, jak i zalet. Na rynku dostępne są również tradycyjne piece opalane drewnem, bardzo modne w ostatnim czasie; stanowią dużą atrakcję dla Klientów, a wnętrze lokalu nabiera dzięki niemu domowego charakteru. Niestety takie rozwiązanie w większości przypadków nie wchodzi w grę. Pierwszą barierę mogą stanowić koszty takiego pieca, jest to najdroższa opcja. Ponadto taki piec zajmuje bardzo dużo miejsca w lokalu, a jego obsługa nie należy do najprostszych i wymaga od kucharza nie lada wiedzy i doświadczenia. Dlatego też większość osób prowadzących pizzerię, swoją uwagę kieruje w kierunku urządzenia gazowego bądź elektrycznego – rozwiązań tańszych, praktyczniejszych i łatwiejszych w użytkowaniu.

Piece do pizzy gazowe – zalety i wady

  • Niskie koszty eksploatacji.
  • Piece gazowe z reguły są droższe od urządzeń elektrycznych.
  • Lepiej sprawdzą się w większych lokalach.
  • Restrykcyjne wymogi dotyczące instalacji gazowej.
  • Nie ma możliwości rozbudowy – montowane są fabrycznie w wersji dwu- lub jednokomorowej.
  • Konieczność przeprowadzania częstych przeglądów technicznych.
  • Smak pizzy z takiego pieca jest doskonały.

Elektryczne piece do pizzy – wady i zalety

  • Są tańsze do pieców gazowych.
  • Istnieje możliwość rozbudowania o kolejne moduły.
  • Zapewniają prostą obsługę i bardzo precyzyjne ustawienie temperatury.
  • Wyższe koszty eksploatacji.
  • Zajmują mniej miejsca.

Piec do pizzy – jaka wielkość?

Jeżeli w Twoim lokalu pizza stanowi tylko dodatek, nie jest głównym elementem karty dań – możesz spokojnie postawić na piec z jedną komorą. Nie jest to oczywiście najlepsza pod względem wydajności opcja, jednak taki piec nie zabierze dużo miejsca, a pozwoli przygotować wyśmienitą pizzę. Takie rozwiązanie nie będzie wystarczające w przypadku pizzerii, które dodatkowo oferują dowóz – jedna komora nie pozwoli na wypieczenie tak dużej ilości ciasta. Konieczny będzie wybór urządzenia wielokomorowego, które znacząco usprawni cały proces przygotowania pizzy i będzie w stanie podołać dużej ilości zamówień. Musi to być urządzenie bardzo wydajne, gotowe do ciągłej pracy; zwróć również uwagę na jego moc. Optymalny wybór sprzętu pozwoli Ci na sprawną obsługę gości, bez wydłużania czasu oczekiwania.

Piece do pizzy – nasze propozycje

Bardzo dobrym piecem elektrycznym jednokomorowym, który dodatkowo nie pochłonie wszystkich Twoich oszczędności, jest model 782100 marki GGF. Moc tego urządzenia wynosi 2.2 kW, jest ono kompaktowe, praktyczne i proste w obsłudze. Marka GGF jest szczególnie interesująca – pochodzi z Włoch, kolebki pizzy, powstała w roku 1985 w Treviso. Firma bardzo szybko zdobyła uznanie, stając się popularnym producentem profesjonalnego wyposażenia do restauracji. Kolejną propozycją jest piec marki RedFox B-4, o pojemności 4x35 l oraz mocy 4,8 kW. Model E9 natomiast posiada moc wartości 12 kW, regulację temperatury dolnej i górnej grzałki w zakresie do 450°C, termometr komory, wentylowane płyty szamotowe, a także kominek do usuwania nadmiaru wilgoci. Jeżeli potrzebujesz pieca dwukomorowego, zwróć uwagę na model 781512 marki GGF. Frontowy panel wykonano ze stali nierdzewnej, zakres jego pracy wynosi do 500°C, a urządzenie jest oczywiście wyposażone w doskonałe płyty szamotowe – jest to kluczowy element pieca do pizzy.

Jeżeli chcesz wyposażyć swój lokal w piec gazowy, wybierz Flame 4, który może zmieścić cztery pizze o średnicy od 300 do 340 mm, a jego moc wynosi 14 kW. Piece gazowe pozwalają uzyskać pizzę o doskonałym aromacie i smaku – efekt jest bardzo podobny do tego z pieca opalanego drewnem. Dlatego też takie piece są bardzo często wybierane przez właścicieli lokali gastronomicznych, doceniają je profesjonalni kucharze.

Piec do pizzy – dzięki niemu przygotujesz przepyszną pizzę

Piec do pizzy powinien być traktowany jako najważniejszy element wyposażenia pizzerii. To od niego w głównej mierze zależeć będzie jakość wypieków, a także wydajność lokalu. Dobry wybór będzie wiązał się ze sprawniejszą pracą kucharza, a co za tym idzie – możliwością obsługi większej liczby gości. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu pizzy w prawdziwie włoskim stylu, musisz pamiętać o bardzo rozważnym wyborze urządzenia, które będzie w końcu sercem Twojej kuchni.

Leave a Comment